De scheidsrechters van Beuningse Boys.
De scheidsrechters van Beuningse Boys. Foto: Photop.nl

Arnold van As zet in Beuningen in op Fair Play


BEUNINGEN - Arnold van As zet zich, met zijn jarenlange ervaring als scheidsrechter, voor Beuningse Boys in als jeugdscheidsrechter coördinator. De ook bij zaalvoetbal en met wandelen actieve Van As is bij de voetbalvereniging een overtuigend voorstander van Fair Play en is blij met de steun daarvoor op sportpark De Ooigraaf.

Door Anton Janssen

Van As, die op tienjarige leeftijd bij de jeugd van de Boys ging voetballen en het tot de selectie van de roodwitten schopte, steekt nog steeds veel tijd in zijn voetbalbezigheden. De Beuningenaar fluit op het veld in de derde en vierde klasse zaterdag, doet dat in de hoofdklasse in de zaal en is op zaterdagmorgen als aanspreekpunt op de Ooigraaf te vinden.

Van As over zijn rol als coördinator: "Ik geef bij de jeugd sturing aan de scheidsrechterszaken. Beuningse Boys telt ongeveer 650 jeugdspelers en speelt met ongeveer vijftig jeugdteams in de competitie. Ik maak gebruik van de handleiding praktijkbegeleider en het handboek Arbitrage van de voetbalbond. Ik werk bij de club mee aan de aanstelling en beoordeling van scheidsrechters bij jeugdwedstrijden en vind het ook belangrijk jeugdvoetballers te motiveren de opleiding tot scheidsrechter te volgen."
De coördinator: "Ik benader D-pupillen om zich daarna als clubscheidsrechter voor de jongste jeugd in te zetten. Met mijn ervaring breng ik de verantwoordelijkheid in het veld over. Ik doorzie situaties snel en weet hoe te handelen. Dat inzicht probeer ik aan de nieuwe lichting over te dragen."

Arnold van As, meegegroeid met de ontwikkelingen in het voetbal: "In vroegere jaren lag de nadruk op het handhaven van de orde en floot ik streng. De ontwikkelingen in de maatschappij zijn ook in de voetbalsport te merken. Mijn stijl is anders geworden. Tevreden ben ik zeker niet. Ik vind dat de regel 'in alle gevallen beslist de scheidsrechter' terug moet komen en dat in en rond het veld meer geaccepteerd moet worden."

Brandjes blussen

"Als scheidsrechters worden we volgestampt met regeltjes die we moeten naleven. We mogen geen brandjes meer blussen, maar moeten meteen een kaart trekken. Dat leidt er toe dat we niet meer in de geest van wedstrijd kunnen fluiten. Voor mij waren spelregels altijd een hulpmiddel. Volgens mij moeten we de bond bewegen het voetbal weer aan de spelers terug te geven", zo formuleert Van As zijn opvatting.

De ervaren scheidsrechter: "Het gaat om het interpreteren van regels. Wat ik in het veld zie, is mijn waarheid. Zo'n waarneming blijft subjectief. De spelers en de toeschouwers hebben hun eigen waarneming, altijd vanuit een andere positie. Die waarneming hoeft niet de correcte te zijn; als scheidsrechter beslis je vanuit je eigen blikveld."

Passie

Van As hoopt nog een aantal jaren als scheidsrechter actief te blijven: "Aannemend dat mijn gezondheid het toelaat, wil ik mijn passie blijven beoefenen. Het gaat er om de spelers in het veld plezier van hun spel te laten beleven."

De scheidsrechters van Beuningse Boys.