Een van de foto's uit het archief.
Een van de foto's uit het archief. Foto: Heemkunde vereniging Leeuwen

Een thuis voor heemkundevereniging

Door Constance Moolhuijzen

BENEDEN-LEEUWEN - Heemkundevereniging Leeuwen zorgt voor het behoud en het in kaart brengen van de geschiedenis en volkscultuur van de beide 'Leeuwens'. Sinds begin dit jaar heeft de club, opgericht in april 2009, een eigen onderkomen. Een voormalige champignoncel biedt onderdak aan allerhande boeken, artikelen foto's, kaarten en ander materiaal.

Voorzitter Jan van Gelder is tevreden met de locatie: 'Tot voor kort waren het archief en bijbehorend materiaal her en der ondergebracht, het was daarom lastig om er een overzichtelijk geheel van te maken. Vorig jaar kwam deze locatie beschikbaar. Met hulp van vrijwilligers hebben we er een mooie ruimte van kunnen maken', zegt hij enthousiast.

Midden in de ruimte staat een grote leestafel, langs de wand archiefkasten en een tafel met laptops, aan de wand foto's en kaarten. Op één ervan het dijkgedeelte van Beneden-Leeuwen, met enkele foto's van panden die daar ooit gestaan hebben. Een groot deel ontbreekt nog, de vereniging is op zoek naar mensen die in het bezit zijn van deze foto's.

Gerard Kouwenberg, voormalig beheerder van het gemeentelijk archief van West Maas en Waal, en tevens de maker van de zeer fraaie en toegankelijke website: 'We hebben al behoorlijk wat materiaal, maar zijn steeds op zoek naar foto's, boeken, artikelen en verhalen om onze verzameling nog completer te maken en te digitaliseren. Ook stamboomonderzoek van Leeuwense families, of helpen bij het maken van zo'n stamboom, behoort tot onze taken', vertelt hij.
De vereniging telt momenteel 75 leden die wekelijks, op donderdagmiddag tussen 14.00 uur en 16.00 uur, het nieuwe thuis aan de Brouwersstraat 7a in Beneden-Leeuwen kunnen bezoeken. Ook niet-leden zijn welkom. Wil men lid worden, dan kan dat al vanaf 10 euro per jaar.
Op zaterdag 24 januari is er een lezing van Jan Reijnen: 'Wonen wij nog veilig achter de dijken?' De lezing begint om 14.00 uur in zaal Janssen Steenberg aan het Zijveld in Beneden-Leeuwen. Alle belangstellenden zijn welkom, de toegang is gratis. Meer informatie: www.heemkundeverenigingleeuwen.nl.