Leerlingen kunnen in het Tech-lokaal aan de slag met traditionele en moderne technieken.
Leerlingen kunnen in het Tech-lokaal aan de slag met traditionele en moderne technieken. Foto: Hans Barten

UFO's in de Zandstraat?

Door Elly Hagen

BENEDEN-LEEUWEN – Het kan binnenkort zomaar gebeuren dat je in de Zandstraat, ter hoogte van het Regionaal Activiteiten Centrum (RAC), een projectiel langs ziet vliegen dat je niet kunt identificeren. Geen paniek, het zijn geen buitenaardse wezens, maar door Maas en Waalse scholieren gelanceerde waterraketten of vliegende theezakjes. Deze en meer hoogstandjes kunnen vanaf eind januari in het RAC worden uitgevoerd.

Het RAC biedt vanaf dat moment onderdak aan techniek promotie activiteiten. Leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen kunnen er terecht in het Tech-lokaal. Voor de leerlingen tot en met groep 6 zijn er leerkisten ontwikkeld, waarmee op basisscholen praktijklessen worden verzorgd. Behalve de activiteiten tijdens schooluren gaat het Tech-lokaal ook buitenschoolse activiteiten aanbieden.

Technische activiteiten

Johan Reijers, het brein achter deze activiteiten, heeft twee studenten laten onderzoeken wat er voor jongeren te doen is in de omgeving en waar zij behoefte aan hebben. Hij had ideeën om jeugd aan de streek te binden, wist anderen te interesseren en in 2011 werd Stichting Meerwaarde Maas en Waal opgericht. De focus van de stichting kwam te liggen op het behoud van de leefbaarheid binnen Maas en Waal. Een groot werkgebied, maar gelukkig kwam Gerard Strikker al snel de gelederen versterken.

Een jaar geleden nam de stichting haar intrek in het voormalige Rabobank gebouw. De lancering van technische activiteiten binnen het centrum is de nieuwste ontwikkeling.

Studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein uit Wageningen en vrijwilligers van de stichting ontwikkelden allerlei plannen. Hieruit is een boeiend en leerzaam activiteitenprogramma ontstaan. Leerlingen kunnen kiezen uit traditionele of vernieuwende activiteiten op het gebied van techniek, voeding en ICT. Afgelopen woensdag kwamen vierentwintig leerlingen van basisschool de Laak uit Wamel proefdraaien. Het zal de aanwezige volwassenen aangenaam hebben verrast, dat er twaalf vingers werden opgestoken toen Strikker de leerlingen vroeg wie in de groep 'traditionele technieken' wilde plaatsnemen. De volgende uren was er volop bedrijvigheid. Er werd pasta gemaakt, een koningin op haar wenken bediend, metaal bewerkt, een 3D-droomhuis getekend en een game en app ontwikkeld. Tijdens de evaluatie vertelden de leerlingen dat ze veel hadden geleerd, ze waren erg positief over de aangeboden activiteiten.

Open dag

Maandag 19 januari start de presentatie van het activiteitenprogramma. De hele week zullen de verschillende onderdelen in het Tech-lokaal en op scholen worden gepresenteerd. Belangstellenden kunnen tijdens de open dag op zaterdag 24 januari van 11.00 tot 15.00 uur zelf een kijkje komen nemen. Voor alle onderdelen van het project kan Meerwaarde Maas en Waal nog vrijwilligers gebruiken. Geïnteresseerden kunnen mailen naar tech-lokaal@meerwaardemaasenwaal.nl of contact opnemen via tel. 0487-506320. Meer informatie over de projecten, de vrijwilligersvacatures en de activiteiten: www.meerwaardemaasenwaal.nl.