Afbeelding
Foto: 't Personnebos

Eenvoud en harmonie bij Beuningse zorgboerderij 't Personnebos

BEUNINGEN – Rond de kerstboom zitten zestien ouderen in een gemakkelijke leunstoel geboeid naar een kerstverhaal te luisteren. In de stiltes die vallen, hoor je het tikken van een oude pendule. Op de achtergrond wachten feestelijk gedekte tafels op hun gasten. De menukaartjes vermelden een eenvoudig, doch smakelijk kerstdiner.

Gerrie Peer-Dorussen werkte drie dagen per week bij een zorgverzekeraar. Het was een prima baan, maar ze miste contact met mensen. Na een oriëntatie samen met haar man bleek dat hun boerderij bij uitstek een gelegenheid was om ouderen uit de regio dagbesteding aan te bieden. Ze hadden de ruimte om verschillende activiteiten uit te voeren, werk op de boerderij of klussen in de schuur. Voor mensen met groene vingers was er de moestuin en de opbrengsten van het land konden in de keuken worden verwerkt. Zoals boontjes wecken voor het kerstdiner.

't Personnebos

Er volgde een verbouwing en begin 2012 opende zorgboerderij 't Personnebos haar deuren. De zorgboerderij is vier dagen in de week de thuisbasis van in totaal zestien deelnemers, in leeftijd variërend van 58 tot 86 jaar. Gerrie wordt bijgestaan door, voor haar onmisbare, vrijwilligers. Er worden diensten verleend die aansluiten op wensen van de groep of van individuele deelnemers. Alles mag, niets moet. Een vrijwilliger noemt bijvoorbeeld dat er is gekozen is om deelnemers met eigen auto's op te halen en thuis te brengen. Dit vinden deelnemers prettiger dan vervoer met een busje. Dat Gerrie met haar vrijwilligers goed werk levert werd dit jaar bevestigd. 't Personnebos kreeg al na twee jaar het kwaliteitskeurmerk voor zorgboerderijen.

Het jaar afsluiten

De gemoedelijke sfeer onder de deelnemers bevestigt dat ze plezier beleven aan deze vorm van dienstverlening. Op Oudjaarsdag wordt het jaar traditioneel afgesloten. Zonder vuurwerk, want dat maakt de dieren alleen maar onrustig. Wel zullen een aantal deelnemers zelf oliebollen bakken. Nog meer deelnemers zullen ze komen proeven. Gerrie blikt hiermee terug op twee succesvolle jaren.
Wat de toekomst precies zal gaan brengen, met alle veranderingen binnen de zorg, weet Gerrie op dit moment nog niet. Zeker is dat zij in januari 2015 met plezier de deuren van de zorgboerderij voor haar oudere dag-gasten, uit Beuningen en omgeving, weer open zet.