De bridgeclub bestaat in 2015 40 jaar.
De bridgeclub bestaat in 2015 40 jaar. Foto: Wim Arts

Bridgeclub kijkt vooruit naar 40-jarig jubileum in 2015

DRUTEN – In vrijwel elk land wordt bridge gespeeld. Er zijn zelfs wereldwijd bridgers zo goed, dat ze er een fors salaris mee verdienen. Mensen die het kaartspel leren raken vaak voor hun hele leven in de ban van dit boeiende en dynamische spel.

Door Elly Hagen

In de wandelgangen wordt vaak gezegd dat bridgen voor mensen met een rollator, grijze krullen en kale hoofden is. 'Dat is erg jammer, maar niet zo gek,' vertellen Ben van Amsterdam en Jacques Smeets van bridgeclub Maas en Waal. 'Bridgen kun je tot op hoge leeftijd. Helaas is er tegenwoordig veel minder animo bij mensen om kaart- en bordspellen te spelen. Dit heeft als gevolg dat een club zich niet meer verjongt,' aldus Smeets. Ervaring uit het verleden leert dat een mix van jong en oud een verrijking voor een club is.

Bridgen kun je wekelijks op de club, maar ook thuis en tijdens een vakantie. In elk land zijn de basisregels hetzelfde, dus je kunt zo aan een bridgetafel aanschuiven. Bovendien is het een goede training voor je brein en een investering voor je latere leven. Een bijkomstig aspect zijn de sociale contacten. Er wordt ook altijd (even) nagekaart. 'Dat doen we aan de bar en dat wordt dan weer après-bridge genoemd,' zegt Van Amsterdam lachend.

Cursussen

In 2015 bestaat de club 40 jaar. Reden voor een feestje in april. 'We blikken terug, maar kijken ook verder en willen blijven zorgen voor voldoende leden,' aldus Smeets en Van Amsterdam. In het nieuwe jaar, vanaf half januari, gaan de twee heren cursus geven. Ze kiezen hierbij voor kleine groepjes. Vier of hooguit acht personen zullen in een thuissituatie les krijgen. In overleg wordt de cursusdag en het tijdstip bepaald.

De kosten voor de cursus bedragen 40 euro, 'een jubileumprijs', aldus de twee heren. Daarnaast betalen de deelnemers 10 euro voor het lesboekje. Koffie en thee zijn bij de prijs inbegrepen. Als de cursus is afgerond, krijgt de cursist de mogelijkheid om de clubsfeer te proeven door een half jaar gratis meespelen.

Belangstelling? Meer informatie over bridgeclub Maas en Waal is te vinden op de website www.nbbclubsites.nl/club/15015. Opgeven kan per mail via jjsmeets@gmail.com of telefonisch via Jacques Smeets, tel. 0487-513210.