De Scan Covery Trial gaat in acht dagen kris kras door Scandinavië.
De Scan Covery Trial gaat in acht dagen kris kras door Scandinavië. Foto: Studio Pannekoek

Rally door Scandinavië

DRUTEN - Voor Raymond van den Bosch (47) begint het nieuwe jaar met een flinke uitdaging. De Drutenaar stapt op 3 januari samen met Harry Dekkers (52) uit Helvoirt in de Audi Q5 voor de Scan Covery Trial naar Scandinavië. De coureurs steunen met hun deelname aan de monsterrit, met 92 auto's met elk twee chauffeurs, een goed doel. Van den Bosch en Dekkers hebben voor ondersteuning van Kika gekozen.

Door Anton Janssen

Het idee van Dekkers en Van den Bosch om de uitdaging in de rally door het winterse landschap aan te gaan, ontstond vorig jaar tijdens een skivakantie. Ze spraken af de rallysport te ontdekken en springen met hun deelname aan de Scan Covery Trail meteen in het diepe. Hun rit in barre weersomstandigheden, met temperaturen tot 30 à 40 graden onder nul, heeft een lengte van circa 7.000 kilometer. Ze leggen dagelijks ongeveer 1.000 kilometer af en keren zondag 11 januari bij Expo Twente in Enschede terug.

IJsvlaktes

Raymond van den Bosch over de rally: "We verwachten een zware maar mooie tocht door een prachtig landschap. De omstandigheden zijn moeilijk te voorspellen, maar ijsvlaktes en gladde wegen zijn in Noorwegen, Zweden en Finland in dit jaargetijde niet bijzonder. We denken dat de terugtocht ons ook door de Baltische staten en Polen voert".
"Het wedstrijdelement is een belangrijk onderdeel in de rally. De rijders krijgen bij te vroege of te late aankomst na een etappe strafpunten. We gaan natuurlijk met navigatie op pad, maar moeten erg letten op de gemiddelde snelheid en de opdrachten correct uitvoeren. En we moeten de gangbare verkeersregels naleven", vertelt de enthousiaste Drutenaar.

Grenzen ontdekken

Van den Bosch en Dekkers bevinden zich komende week in een select gezelschap, met veel ervaren rallyrijders, maar ook nieuwkomers zoals zij. De twee gaan hun vaardigheden in de barre tocht door Noord-Europa testen. Toch willen ze ook hun grenzen ontdekken: "Zo'n trial vraagt veel van de concentratie en van je uithoudingsvermogen. Het wordt voor ons een ware ontdekkingsreis."

Zestiende plaats

Intussen hebben Van den Bosch en Dekkers, die als team 68 meedoen, alle voorbereidingen getroffen. De sportieve Raymond, die op het veld en in de zaal voetbalt: "We gaan voor de uitdaging en willen de proeven op de route goed doorstaan. We hebben op 15 november meegedaan aan de ScanCoveryTrial Experience Day en staan op de zestiende startplaats. De veiligheid is gewaarborgd. We zijn er klaar voor."

Noordpool

Op de rustdag gaan de deelnemers richting Noordpool. Ze hopen Spitsbergen te bereiken en, tijdens hun rit op een sneeuwscooter, ijsberen op hun pad te treffen.

Het verloop van de trial is op internet te volgen: www.scanct.nl bij scandat.