Afbeelding
Foto: Elly Hagen

Een nieuwe kans door niertransplantatie

Door Elly Hagen

WAMEL – Orgaan- en weefseldonatie kunnen van levensbelang zijn. In Maas en Waal hebben minder dan de helft van de inwoners hun keuze, om wel of geen donor te willen zijn, geregistreerd. Hoe belangrijk een transplantatie kan zijn, hebben Nol en zijn vrouw Emmy aan den lijve ondervonden. Zij vertellen hun verhaal.

Nol was bekend met nierproblemen. Eind 2012 werd hij met hart- en nierfalen opgenomen in het ziekenhuis. Sindsdien moest hij drie keer per week aan de dialyse in Utrecht. De overige dagen had hij dan weer nodig om bij te komen. Hij leerde zelf thuis 'spoelen'. Eerst handmatig, elke drie uur. Later machinaal, gedurende de nacht. Hiervoor was steeds een voorraad van 1.000 liter water in huis. Het stond voor Emmy vrijwel meteen vast dat ze een van haar nieren aan haar man beschikbaar zou stellen. Nol had bedenktijd nodig. Hij realiseerde zich dat een transplantatie gevolgen kon hebben voor de relatie met Emmy en zijn gezin. Het was ingrijpende gebeurtenis en kon ook voor Emmy nadelige gevolgen hebben. Bovendien was afstoting niet uitgesloten.

Eind 2013 was hij zover. Het echtpaar ging toen afzonderlijk van elkaar, zowel geestelijk als lichamelijk, onder de loep in het UMC. Een match op alle gebieden was een must. Gelukkig was deze er en op 30 april werden beiden, eerst Emmy en daarna Nol, geopereerd. Nol voelde zich na de operatie goed en vol energie. Emmy had het zwaar, vooral de eerste negen dagen. Eenmaal thuis bleef Nol energiek en ook Emmy herstelde geleidelijk. Na een maand kon het echtpaar genieten van activiteiten die werden opgepakt. Een longontsteking, eind augustus, gooide roet in het eten. Nol lag sindsdien vier keer in het ziekenhuis, omdat medicatie, ter voorkoming van afstoting, opnieuw moest worden ingesteld. Dit vraagt tijd en ook veel energie.

Ondanks deze complicatie en langere hersteltijd kijken de twee met vertrouwen naar de toekomst. Ze koesteren de oprechte zorg van het gezin, vrienden en kennissen naast de warme belangstelling van dorpsgenoten. Ze kijken er naar uit om samen met kinderen en kleinkinderen vele mooie momenten te beleven. Zonder transplantatie was hun sociale leven op een heel laag pitje blijven staan. Sterker nog, regie over eigen leven komt weer terug. Ze zijn dankbaar voor de nieuwe kans die de transplantatie ze gegeven heeft en wensen van harte dat veel mensen zich registreren via website www.jaofnee.nl.