Vuurwerkshow.
Vuurwerkshow. Foto: Studio Pannekoek

Knallend uiteinde en een spetterend begin

MAAS EN WAAL - Vuurwerk is voor veel mensen niet meer tijdens de jaarwisseling weg te denken. Terwijl de kaarsen, pijlen en matten zijn bedoeld om het nieuwe jaar feestelijk in te luiden, brengt het ieder jaar ook de nodige schade en overlast met zich mee. Sommige gemeenten in Nederland hebben dan ook besloten een (gedeeltelijk) vuurwerkverbod in te stellen. Voor Beuningen, Druten, West Maas en Waal en Wijchen gelden 'slechts' de aangescherpte richtlijnen voor het afsteken van vuurwerk.

Particulieren mogen sinds dit jaar alleen vuurwerk afsteken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Er zijn daarnaast vuurwerkvrije zones aangewezen om incidenten en overlast te beperken. Zo is het verboden om vuurwerk af te steken binnen een straal van 100 meter van bejaarden-, verzorgings-, en verpleegtehuizen, dierenasiels, gebouwen met rieten daken en brandstofopslagpunten.

Carbid

De aangescherpte richtlijnen gelden niet voor carbid schieten, aangezien carbid niet onder het vuurwerkbeleid valt en niet wordt gekoppeld aan consumenten vuurwerk. Carbid schieten is op Oudjaarsdag toegestaan vanaf 10.00 uur 's ochtends tot 02.00 uur 's nachts. Uiteraard dien je je daarbij wel aan een aantal regels te houden.

Ook knalerwten, sterretjes, trektouwtjes en confettibommen - ook wel bekend als kinder- c.q. categorie 1 vuurwerk - vallen niet onder de strengere regels. Deze items mogen 365 dagen per jaar verkocht en afgestoken worden.

Laat op gang

De verkoop van vuurwerk kwam dit jaar pas laat op gang. Bij webwinkels was begin vorige week pas zo'n 15 tot 20 procent van het verwachte totaal aantal bestellingen binnen, meldde Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), die de vuurwerkverkopers vertegenwoordigt. Martijn Rademakers, van Enorm Dick Smits in Dreumel, kan de tegenvallende verkoop beamen: 'Het heeft lang geduurd voordat het begon te lopen', vertelt hij, naar aanleiding van de binnengekomen bestellingen. 'Je merkt dat er tegenwoordig tijdens de verkoopdagen meer verkocht wordt dan in de voorverkoop.' Hij vermoed dat dit te maken heeft met de veranderde regelgeving. 'Maar dat is gissen', geeft hij toe. De vuurwerkverkoper ziet anno 2014 wel een toename in de vraag naar siervuurwerk. En ook de bekende (en aangeraden) vuurwerkbrillen vinden gretig aftrek.

Handhaving

Een woordvoerder van de politie geeft te kennen dat er 'gewoon gehandhaafd wordt' wanneer er voor 31 december 18.00 uur en na 1 januari 02.00 uur vuurwerk wordt afgestoken. Niks geen 'door de vingers zien' dus, dit eerste jaar dat de regels veranderd zijn. De boete voor het afsteken van toegestaan consumentenvuurwerk buiten de gestelde tijden bedraagt 100 euro. Jongeren onder de achttien jaar worden doorverwezen naar Halt en krijgen een alternatieve straf, zoals een werkstraf. Bij het afsteken van illegaal vuurwerk is de boete al snel 400 euro.

Klachten

Klachten over het afsteken van vuurwerk kunnen worden gemeld via de site vuurwerkoverlast.nl. Met de meldingen op vuurwerkoverlast.nl willen de initiatiefnemers de omvang van het probleem in kaart brengen. De meldingen worden verwerkt in een rapport dat begin 2015 aan de Tweede Kamer en 15 burgemeesters zal worden aangeboden. In Druten is een meldpunt overlast vuurwerk ingericht op www.akkoord94.nl.