Wedstrijd meiden C1 van Druten en Beuningen.
Wedstrijd meiden C1 van Druten en Beuningen. Foto: Janneke Korsten

Geen winterstop voor hockeyclub Druten

Door Anton Janssen

DRUTEN - Hockeyclub Druten (HCD) heeft het activiteitenpakket voor haar leden uitgebreid met wedstrijden in de zaal. Vorig jaar deed HCD een proef met één jongensteam. Die pilot is geslaagd. Nu speelt de club met negen teams, waaronder dames 1 en verschillende jeugdteams, in de zaalcompetitie van de bond. De sporthal aan de Heuvel is in de winterperiode ook voor trainingen de thuisbasis.

Een hal moet voor zaalhockey aan bepaalde eisen voldoen; zo wordt langs de zijkanten een soort van boarding geplaatst. De hockeybond heeft de Drutense sporthal voor het spelen van zaalhockeywedstrijden goedgekeurd. HCD houdt in deze periode de trainingen in de hal aan de Heuvel en in de sporthal in Horssen. De club is blij met zaalhockey: een onderbreking van het hockey tijdens de winterperiode is niet meer nodig. De leden krijgen meer binding met de club. Spelen in de zaal past in een doorlopende cyclus van clubactiviteiten.

Andere spelregels

André Coenders is bij de Drutense hockeyclub niet alleen lid van de technische commissie en veldcoach; bij het zaalhockey begeleidt hij onder andere meisjes B1. Coenders: "Zaalhockey verschilt nogal van het hockey op het veld. In de sporthal worden meer vaardigheden van de spelers gevraagd. Het spel kent enige afwijkende spelregels. Er wordt gespeeld met een keeper en vijf veldspelers. Het spel loopt sneller en vraagt veel van de conditie. Door het hoge tempo moet er vaak gewisseld worden."

Shake hands

Coenders, die zelf 35 jaar gevoetbald heeft, belandde via zijn dochters bij het hockey. De coach: "In het hockey hebben de spelers een hoge acceptatiegraad. Ze zijn gewend de mouwen op te stropen en zeuren niet. Na een val vragen ze 'waar is mijn stick?' en gaan verder. De sfeer langs de lijn is leuk. Sportiviteit is vanzelfsprekend: de spelers doen met de tegenstanders vóór en na de wedstrijd shake hands."

Spelplezier

Voorzitter Wilbert Korsten: "HCD vindt het belangrijk iedereen spelplezier te bieden. Dat aspect is ook de invalshoek bij de ontwikkeling van kinderen op de club. Het gaat niet alleen om het spel, ook om prestaties. Wij zijn op de goede weg en zijn blij met een eigen plek voor zaalhockey hier in zaal."

De Gelenberg

HCD is een vrij jonge club, speelt sinds zes jaar wedstrijden en telt nu ongeveer 450 leden. Op speltechnisch gebied maken de hockeyers vorderingen. Ze genieten van hun 'sociale' sport. Op bestuurlijk vlak hecht Korsten grote waarde aan een nieuw clubhuis: "Wij zijn betrokken bij het masterplan voor De Gelenberg. Onze velden zijn prima. Een eigen clubhuis heeft voor ons hoge prioriteit. Onze hoop is gevestigd op de financiële haalbaarheid van het masterplan."