Column kennis van zaken

Scheiden en kinderen

Mediation is een gestructureerde vorm van bemiddeling met een aantal belangrijke waarborgen. Een neutrale bemiddelingsdeskundige, de mediator, begeleidt het gesprek. De mediator helpt partijen om weer met elkaar in gesprek te komen en samen de afspraken te maken om tot een (echt)scheiding te komen.

Over scheiden en de invloed daarvan op kinderen is al veel geschreven. Ook over de afspraken die in het proces van een scheiding gemaakt worden met betrekking tot de kinderen, en sinds 2009 in het ouderschapsplan moeten worden vastgelegd, is veel geschreven. In een eerdere column heb ik ook al over het ouderschapsplan geschreven. Toch wil ik er meer over kwijt. Het is ongelofelijk belangrijk voor uzelf en de kinderen om op de juiste manier met uw kinderen om te gaan in die moeilijke periode van een scheiding.

De scheidingsmelding aan de kinderen is een belangrijke stap. Kinderen hebben heel snel in de gaten dat het niet meer botert tussen hun ouders. Als ouders is het belangrijk de redenen voor de scheiding zo respectvol mogelijk te vertellen, liefst samen en op een begrijpelijke manier.

Kinderen hoeven niet in detail te weten wat er tussen hun ouders speelt, maar wel wat er voor hen allemaal gaat veranderen. Kunnen ze nog wel blijven wonen waar ze nu wonen? Moeten ze van school af? Hoe zit het met vriendjes, hun sportclubs enzovoort? Ook zaken als wanneer zij de vertrekkende ouder zullen zien en of ze hem of haar ook tussendoor mogen bellen, zijn voor de kinderen van groot belang.

In het ouderschapsplan wordt samengevat welke afspraken er zijn gemaakt.

Als ouders heb je het al moeilijk genoeg met de scheiding en wat er allemaal bij komt kijken. Bij sommige ouders kruipt ook een soort schuldgevoel hun systeem binnen. Toch, en juist, hebben kinderen in zo'n situatie in het algemeen (onder meer) het volgende heel erg nodig van hun ouders:

-onvoorwaardelijke liefde van beide ouders;
-duidelijkheid over wat ze te wachten staat en over hun eigen positie bij vader en moeder;
-een veilig en geborgen gevoel;
-de bevestiging dat ze eerlijk mogen zijn, zonder daarvoor gestraft te worden en
-de bevestiging dat ze van beide ouders evenveel mogen houden.

Wij, de mediators van Lucida, wensen u, als u in deze positie verkeert, veel wijsheid.

Mediation, de brug naar de toekomst!

Lucida, mediation en coaching te Druten