Een impressie van de Vierdaagse 2014.
Een impressie van de Vierdaagse 2014. Foto: Wimpiels.nl

Jubileumeditie Vierdaagse 'loopt' door Druten

DRUTEN - De honderdste Nijmeegse Vierdaagse in 2016 gaat door de gemeente Druten. Het bestuur van Stichting De 4daagse heeft dit afgelopen vrijdag bekend gemaakt. Het gaat in dit geval om de 55 kilometer. Deze afstand wordt dan voor één keer opgenomen in het routeschema en betreft een keuze afstand. De bestaande routes voor de 30, 40 en 50 kilometer blijven gehandhaafd.

'Het bestuur van Stichting De 4daagse zou voor kerst laten weten of ze een slechte of goede boodschap zouden brengen. En aan deze afspraak heeft de stichting zich dus gehouden', vertelt een blij verraste burgemeester Luciën van Riswijk. Dat de Vierdaagse door Druten komt tijdens de jubileumeditie is een lang gekoesterde droom. 'Acht jaar geleden begon Druten zijn campagne voor de Vierdaagse 2016. Drutense deelnemers van de Vierdaagse liepen vanaf dat moment met shirts met daarop de wens om het dorp in 2016 wederom op de wandelkaart te zetten', vertelt de Drutense burgemeester.

Bidbook

Begin juni van dit jaar overhandigde burgemeester Van Riswijk en wethouder Lepoutre het bidbook Druten 2016 aan de voorzitter van het Comité 100e Vierdaagse. Daarin stond een pleidooi voor het opnemen van Druten in de route van de Vierdaagse 2016. En met resultaat.

Veiligheid

Het wandellegioen doet de gemeente Druten aan op dag twee van de 100e Vierdaagse, de Dag van Wijchen en Beuningen. Hoe de route gaat lopen is nog onbekend. In overleg met Druten en Stichting De 4daagse wordt de komende periode nagegaan hoe invulling gegeven gaat worden aan de verkeers- en veiligheidsaspecten. Er gaan geluiden dat de route door Hernen en Bergharen loopt. Stichting De 4daagse kan nog niks bevestigen, omdat ook daar de verkeers- en veiligheidsaspecten moeten worden bekeken. De gemeente Druten is in ieder geval blij ze de Vierdaagselopers in 2016, bij wijze van hoge uitzondering, mogen verwelkomen. 'We gaan met ons eigen comité kijken hoe we de 100e editie feestelijk kunnen vormgeven', sluit burgemeester Luciën van Riswijk af.