Het bewegingsonderwijs heeft een i
Het bewegingsonderwijs heeft een i Foto: Shutterstock

Veel Maas en Waalse jeugd aan het sporten

MAAS EN WAAL - Ruim 80 procent van de Drutense en Leeuwense jeugd is lid van een sportvereniging, zo blijkt uit onderzoek. Daarmee zijn de dorpen met afstand koploper in de GGD-regio Gelderland-Zuid.

Door Piet Zeeuwen

Actief Maas en Waal heeft hierin een belangrijke rol gespeeld. De gemeenten Druten en West Maas en Waal zijn partner van de organisatie, die gestoeld is op het Masterplan Sport en Bewegen. Met de onderwijsinstellingen Pax Christi College en SPOM, alsmede Trivium en welzijnsstichting Voormekaar werd de afgelopen jaren een structurele impuls gegeven aan het bewegingsonderwijs. Met de zogenaamde combinatie-functionarissen en plaatselijke sportverenigingen werden veel sportactiviteiten georganiseerd. Een goed voorbeeld was de snuffelpas, waarmee basisschoolkinderen bij verschillende sportverenigingen proeflessen konden volgen.

Zoals gezegd, dat heeft zijn vruchten afgeworpen. In Druten en Leeuwen zijn respectievelijk 84 en 83 procent van de vier- tot twaalfjarigen lid van een sportvereniging. Ter vergelijking, in bijvoorbeeld Nederbetuwe en Zaltbommel schommelt dat percentage zo tussen de 50 en 60 procent.
Het Drutense college van b&W stelde de Raad dan ook voor de samenwerking te verlengen van 2015 tot en met 2018. Ook de zmlk-school de Kom en 's Heeren Loo worden convenantpartner, waarmee een impuls wordt gegeven aan het G-sporten (sporten voor gehandicapten). De Drutense bijdrage bedraagt ruim 21.000 euro per jaar. Van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontvangt Actief Maas en Waal jaarlijks 81.000 euro voor het project.