Gerard van de Graaf speelt Scrooge.
Gerard van de Graaf speelt Scrooge. Foto: Hans Barten

'A Christmas Carol' mooi en ontroerend tegelijk

Door Ruben Schiks

DRUTEN - Een 28-koppige cast, live orkest en koor vormen de ingrediënten voor de toneelvoorstelling 'A Christmas Carol', die op zaterdag 13 december in de Drutense Ewaldenkerk wordt opgevoerd. Het stuk, gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver Charles Dickens, wordt tweemaal op de planken gebracht door toneelvereniging De Kleine Komedie Rivierenland, ter gelegenheid van het vierde Dickens Festijn. De Puiflijkse Gerard van de Graaf kruipt voor de gelegenheid in de huid van hoofdpersonage 'Ebenezer Scrooge'.

Het stuk vertelt het verhaal van een verbitterde oude vrek die een hekel heeft aan kerst. 'In de kerstnacht krijgt Scrooge bezoek van drie geesten', vertelt Gerard. 'De eerste geest leidt hem langs enkele van de gelukkigste en verdrietigste gebeurtenissen uit zijn verleden. De tweede geest laat hem inzien hoe karig het huidige kerstfeest in sommige gezinnen gevierd wordt. De derde geest die verschijnt laat hem de toekomstige kerst zien. Hij confronteert Scrooge met zijn eigen dood en hoezeer dat de mensen om hem heen koud laat. Hij ziet in dat hij zijn leven moet beteren en verandert langzamerhand in een zachtaardige en royale man. Een prachtig verhaal met een sterke moraal'.

Voorbereiding

'Het is voor ons een fantastisch mooie productie om uit te mogen voeren', vervolgt hij. 'In september vorig jaar zijn we al begonnen met de eerste voorbereidingen. Onze vereniging bestaat normaliter uit slechts tien personen, speciaal voor deze uitvoering werden vele nieuwe leden, met succes, geënthousiasmeerd.' Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de decorstukken en wordt druk gerepeteerd onder leiding van regisseur Gerrit Kistemaker uit Horssen. 'Er is veel zorg besteed aan de verschillende decors', vertelt Gerard gepassioneerd. 'De straat waarin ik in één van de scènes loop is zo levensecht nagemaakt, dat je de geur van de worsten in de slagerij bijna kunt ruiken'.

Drukke maand

December is een drukke maand voor Gerard, die naast Scrooge ook de belichaming is van de goedheiligman in menig intocht in de regio. 'Met een aantal zeer succesvolle voorstellingen van 'Suikergoed & Marsepein' achter de rug is het deze week tijd voor de jaarlijkse huisbezoeken. Op de avond van 6 december zet ik de mijter van de goedheiligman af, om een dag later, tijdens de generale repetitie, de hoed van Scrooge te dragen. Hoewel een groter contrast tussen de gulle gever uit Spanje en de gierige vrek uit Engeland haast niet denkbaar is, vind ik beide rollen prachtig om te spelen', aldus een acteur in hart en nieren.

Mooiste scène

'De scène waarin Scrooge, samen met één van de geesten, het gezin van zijn werknemer 'Bob Cratchit bezoekt', dat rouwt om hun overleden kind 'Tim', vind ik het mooist. Vorige week nog stond ik tijdens het repeteren van die scène met kippenvel op de bühne. Toneel draait om mensen raken, iets dat alleen lukt als je jezelf helemaal inleeft. Ik verwacht dat ik tijdens de uitvoeringen van tijd tot tijd de tranen in mijn ogen heb. Want', zo besluit Gerard, 'A Christmas Carol' is mooi en ontroerend tegelijk.'

Start kaartverkoop

Vrijdag 5 december gaat de kaartverkoop van start. De voorstellingen zijn op zaterdag 13 december om 15.00 en 20.00 uur. De entree bedraagt 10 euro (kinderen tot en met 12 jaar 5 euro), inclusief een koffie, thee of ranja. Voorverkoopadressen: Elle Lingerie, Plus Gubbels, AGF Tijssen, Troefmarkt Tonnie Janssen, Dagwinkel Hubers, Supermarkt Beukema. Meer info: www.dickensdruten.nl.