Plaatsing van de kerstboom in 2013.
Plaatsing van de kerstboom in 2013. Foto: Hessel van Kessel

Bootspotters Wamel vs. Bosch Winterparadijs 1-1

WAMEL – Je viert carnaval in het kleine knusse Veergat (2.500 inwoners) of in het grote Oeteldonk (140.000 inwoners). Je kunt voetballen bij Unitas of een balletje trappen bij FC Den Bosch. De echte Bossche Bollen komen van Jan de Groot, de inmiddels beroemde bootspotters uit Wamel. En daarmee is het dorp ook dit jaar verzekerd van een heuse dorpskerstboom, die vanaf
6 december op het plein bij de kerk staat.

Door Elly Hagen

'De boom van vorig jaar was voor ons misschien wel de mooiste activiteit die we ooit hebben georganiseerd', vertelt Maarten Koolhout van de bootspotvereniging. Er komt een hoogwerker aan te pas en er is veel materiaal nodig, om de dertien meter hoge boom te versieren. Ballen, lichtjes en de voet waar de boom in moet staan, zijn er nog. 'Vorig jaar werden mooie versieringen gemaakt door de Ukkesoos, de scholen, Henricus, het RIBW en de kinderboerderij. We nodigen ze uit om dat dit jaar weer te doen, want zo blijft het een 'Voor Wamel, door Wamel'-festijn', aldus Koolhout.

Gereserveerd

Vorig jaar vond de club een mooie Nordmann in Den Dungen. 'We besloten deze meteen te reserveren', vertelt Maarten. 'En dat was slim, want een dag later belde Den Bosch voor diezelfde boom.' Dit jaar zijn er behoorlijk wat telefoontjes gepleegd, voordat een boom dichter bij huis, in Buren, werd gevonden.

'Een boom moet wel aan bepaalde eisen voldoen, eentje van dertig meter hoogte is bijvoorbeeld geen optie', zegt Maarten. In Wijhe, Overijssel, zagen ze een ideale boom. Ze belden meteen, maar kregen te horen: 'Jammer heren, deze boom is een dag geleden aan Den Bosch toegezegd.'

Kerstborrel

Zaterdag 20 december vanaf 17.00 uur tot middennacht is jong en oud uit Wamel welkom om op het plein bij de kerstboom samen te komen voor een gezellige kerstborrel. Er is muziek en er wordt gezorgd voor een hapje en een drankje. Behalve de fraaie boom, zorgen vuurkorven voor licht en warmte. De bootspotters hebben ook nog een verrassing in petto, waar ze op dit moment nog niets over willen vertellen.

Informatie over de dorpskerstboom en de kerstborrel is te vinden op de Facebookpagina van bootspotvereniging het Wamels Kwartiertje.