Artist impression van de Kloosterhof
Artist impression van de Kloosterhof Foto: Pieter Oosterhout Buro voor Architektuur BNA B.V.

Gemeente Beuningen start in 2015 met werkzaamheden in Weurt

Weurt werkt aan de weg

Door Aafke Labout

WEURT – In Weurt gebeurt het, in 2015. Op het programma staan onder meer de sloop en nieuwbouw van de Kloosterhof, de reconstructie van de Van Heemstraweg en de definitieve invulling van het plan Laan 1945. Tijdens een inloopavond, begin volgend jaar in Weurt, zullen de projecten gepresenteerd worden.

Plannen voor de diverse locaties waren er al langer, maar komend jaar gaat de gemeente ook 'fysiek' aan de slag in Weurt. Rode draad in de projecten is de gemeente brede structuurvisie om Weurt verder te ontwikkelen, waarbij Laan 1945 zich gaat ontwikkelen als 'voorzieningen as' in het dorp.

Kloosterhof

De 'nieuwe' Kloosterhof wordt een ontmoetingsplek, waar basisschool De Ruyter, de peuterspeelzaal en de sporthal ondergebracht worden. Ook zullen de dorpshuisactiviteiten er plaats gaan vinden. De renovatie omvat drie aspecten; het verbouwen van de sporthal en de ruimte voor dorpshuisactiviteiten, de nieuwbouw van het schoolgebouw en het renoveren van de buitenruimte. Het ontwerp van de multifunctionele accommodatie is uitgewerkt door architect Pieter Oosterhout. Op dit moment is de gemeente bezig met het selecteren van een aannemer die het gebouw gaat realiseren. Verwacht wordt dat in maart 2015 gestart kan worden met de sloop en nieuwbouw. Het pand moet in augustus 2016 in gebruik genomen worden.

Laan 1945

Een stukje verderop ligt het tweede project dat volgend jaar aangepakt gaat worden, Laan 1945, oftewel Weurtlab. Het transformeren van de straat in een 'voorzieningen as' moet Weurt levendiger en gevarieerder maken. Hoe? Dat is aan de inwoners van het dorp zelf. Een drietal werkgroepen houdt zich momenteel bezig met de thema's straatbeeld, horeca/bedrijvigheid en het ontwikkelen van een flexibel bestemmingsplan. De verschillende ideeën worden uitgewerkt en bij elkaar gebracht in een haalbaar plan. Gemeente Beuningen koos voor deze experimentele opzet, om 'zo goed mogelijk in te spelen op de behoefte van inwoners'. Het is aan deze werkgroepen wanneer begonnen kan worden met de transformatie van Laan 1945.

Van Heemstraweg

Het laatste 'grote' project waar de gemeente Beuningen in 2015 mee aan de slag gaat, is het reconstrueren van de Van Heemstraweg. De reconstructie is bedoeld om de verkeers-veiligheid te verhogen en de oversteeksituaties te verbeteren. De kruising Van Heemstraweg - Postkantoorstraat wordt opnieuw vormgegeven en bij de oversteeklocatie op de Jonkerstraat worden er verkeerlichten geplaatst. Zo kunnen fietsers en voetgangers veiliger oversteken. Daarnaast krijgt de hele Van Heemstraweg in Weurt een nieuwe, meer dorpse uitstraling. De uitvoering van het project start in maart 2015 en is vóór de Nijmeegse Vierdaagse van 2015 gereed. Tijdens deze werkzaamheden is de Van Heemstraweg in Weurt voor alle verkeer afgesloten voor de periode van ongeveer drie maanden. Doorgaand verkeer wordt omgeleid via de A73. Het overige verkeer krijgt lokale omleidingsroutes.

Om inwoners te informeren over de op handen zijnde projecten in Weurt, is er dinsdag 3 februari 2015 een inloopavond. Meer informatie hierover volgt half december.