Piet Wammes met zijn hond Sil.
Piet Wammes met zijn hond Sil. Foto: Hans Barten

Kunstenaars in beeld tijdens Lauwe On Light Art

BENEDEN-LEEUWEN - De negende editie van Lauwe On Light kent dit jaar een aantal nieuwe elementen. Een daarvan is Lauwe On Light Art. Maar liefst 50 kunstenaars en evenzoveel winkeliers zijn door Toon van Gelder bereid gevonden om gezamenlijk een verlichte kunstroute door Beneden-Leeuwen te realiseren. Ze doen dit middels exposities in vele winkeletalages.

Door Rinie van Haren

Een van de deelnemende kunstenaars is Piet Wammes. Piet, ook bekend als de Waaljutter, werkt voornamelijk met hout en lijm. Gereedschappen gebruikt hij niet, alles wordt met de hand gevormd. In onvervalst Maas en Waals dialect vertelt Piet over de totstandkoming van zijn bijzondere beelden.

Waaljutter

'Elke dag struin ik langs de Waal en kom nooit met lege handen thuis. Als ik een stukje hout vind, zie ik in de vorm al snel mogelijkheden voor een nieuw ontwerp of een deeltje dat ik er van kan gebruiken.' Zijn hond Sil, genoemd naar die andere bekende jutter, is nog maar kort bij hem, maar assisteert nu al prima. 'Zo lijk ik ook nog wel een beetje op Dr. Dolittle', vertelt de goedlachse Waaljutter, die zijn artistieke kant toebedeelt aan het drinken van koffie, dagelijks gezet van Waalwater. Zijn moeder beloofde hem, op haar sterfbed, dat wanneer haar as uitgestrooid zou worden op de Waal, zij hem elke dag zou voorzien van voldoende juthout om zijn hobby te kunnen blijven voortzetten. 'Bij elk stukje hout, dat ik nu opraap van het strand, knipoog ik even naar de Waal als bedankje aan mijn moeder', zo bekent Piet. Het juthout vormt de basis voor prachtige sculpturen. 'Het mooist is het hout dat door weer en wind is aangetast en aanspoelt op de stranden van de Waal. Hoe het is, zo is het. De vormen moeten zoveel mogelijk bewaard blijven.'

Hij is er trots op om gevraagd te zijn deel te nemen aan Lauwe On Light Art. In de categorie 'beelden' exposeert Piet een deel van zijn collectie in de etalage van Hans Duijghuisen Fotografie.

Kunstenaars

Naast zíjn collectie, is het werk van nog eens 49 kunstenaars te zien tijdens Lauwe On Light Art, dat plaatsvindt van 8 tot en met 28 december.