Vorig haar trokken de Pieten met een tractor en een vuilniswagen door Maas en Waal
Vorig haar trokken de Pieten met een tractor en een vuilniswagen door Maas en Waal Foto: Pietentoer Maas en Waal

Pietentoer weer op pad door Maas en Waal

MAAS EN WAAL - Van een stoet met twaalf man is Pietentoer Maas en Waal in drie jaar tijd uitgegroeid tot een optocht met ruim dertig Pieten. 'Komend weekend toert de vereniging door Maas en Waal. Op zaterdag door Dreumel, op zondag door Beneden-Leeuwen en Druten.

Het initiatief voor Pietentoer Maas en Waal ligt bij Matthieu van Wijk. Hij besloot een aantal jaar geleden dat er in Maas en Waal 'wat meer moest gebeuren omtrent Sinterklaas'. 'Afgezien van de intocht en de 5-decemberviering op school waren er nauwelijks sinterklaasactiviteiten in de regio. Om daar verandering in te brengen, zijn we met een aantal vrienden rond de tafel gaan zitten. Met de Pietentoer, een optocht met voertuigen en veel Pieten, als resultaat.' Het aantal deelnemers aan de optocht is sinds de start explosief gegroeid. Van twaalf Pieten in 2012, naar twintig in 2013. Dit jaar doen maar liefst 32 Pieten mee.

Inspiratie

Het is elk jaar weer een hele 'toer' om met een goed idee te komen. Vaak vindt de vereniging inspiratie in de landelijke sinterklaasintocht. Dit jaar heeft de club het 'verhaal' echter links laten liggen. 'Na de vuilniswagen van vorig jaar, gooien we het dit jaar over een compleet andere boeg', aldus Matthieu. 'Laten we zeggen dat het rijdt, maar dat is dan ook het enige dat ik erover kan vertellen.'

Flessenactie

Pietentoer Maas en Waal verzorgt niet alleen drie vrolijke optochten in de regio, maar ook een spelletjesmiddag in Dreumel. Daarnaast neemt de vereniging elk jaar een clip op. Om het gebeuren te bekostigen is de vereniging afhankelijk van sponsorgelden en giften. Dit jaar is voor het eerst getracht geld op te halen middels een flessenactie. Gedurende twee middagen gingen leden langs de deuren in Dreumel om lege flessen in te zamelen. De actie heeft rond de 480 euro opgeleverd. Pietentoer Maas en Waal trekt op zaterdag 29 november van 14.00 tot 15.00 uur door Dreumel. Aansluitend is er tot 18.00 uur een Pietenspellenmiddag in d'n Hoender. Op zondag 30 november zijn de pieten van 13.30 tot circa 14.30 uur te vinden in Beneden-Leeuwen. Daarna in Druten, van 16.00 tot 17.00 uur. Informatie over de routes, de spellenmiddag en de nieuwste clip: www.pietentoer.nl.