Jos den Biesen.
Jos den Biesen. Foto: Gerard Strikken

Van Ulpia Noviomagis naar Grinnibus

DRUTEN – De titel is geen aankondiging van een nieuw Harry Potter boek en de namen hebben geen magische betekenis. Ze stammen uit de Romeinse tijd en vertegenwoordigen plekken in ons eigen Maas en Waal. Jos den Biesen kan er vol passie over vertellen.

Door Elly Hagen

Den Biesen werd 82 jaar geleden geboren in Dreumel en woont, sinds hij trouwde, in Druten. Hij kent het land van Maas en Waal op zijn duim. Er is bijna geen plek te vinden waar hij niets over weet te vertellen. Den Biesen weet niet alleen veel over de streek zelf, hij heeft zich ook verdiept in de geschiedenis. Hij heeft naar een verbindingsweg door Maas en Waal gezocht, uit de tijd van de Romeinen. Aan de hand van geschiedkundige kaarten over de bedding van de Maas en de Waal en de Romeinse vondsten die er zijn gedaan, heeft hij een wandelroute van ongeveer 45 kilometer uitgestippeld.

Romeinse route

Vergezeld door zijn vier wandelmaten heeft hij de route helemaal gelopen. Onderweg zijn de heren over de route bijgepraat. Er waren in vroegere tijden geen dijken, waardoor een rivier zich kon verplaatsen. Een dorp dat eerst aan de noordkant van de rivier lag, kon zich een aantal jaren later zomaar aan de zuidkant bevinden. Den Biesen weet ook te vertellen dat de Waal pas is ontstaan nadat de Romeinen, door een ingreep bij de Rijn, het water hebben gedwongen om in een strangenstelsel af te stromen. Hierdoor kon de strang beter worden bevaren. Zo ontstond de Vahalis (Waal).

Bevestiging

Romeinse vindplaatsen op de route waren voor Den Biesen de bevestiging dat hij zich op het juiste pad heeft begeven, met het uitzetten van deze tocht. De 45 kilometer lange route start op de Weurtseweg, vanaf het oude grondgebied van Ulpia Noviomagis, en eindigt bij de nederzetting Grinnibus in Rossum.

Na 24 kilometer wordt d'n Dulper bereikt, waar een keuze moet worden gemaakt. Nemen we de route via de Van Heemstraweg, via de Waalbandijk of langs de Maaskant door de polder? Welke keuze ook wordt gemaakt, elke route heeft zijn eigen charme en leidt de wandelaar langs Romeinse sporen.

De wekelijkse club van vijf

Onlangs hebben we de wandelmaatjes van Jos den Biesen in de krant gehad. Gezamelijk leggen zij wekelijks heel wat kilometers af. Zij hebben de 'Romeinse' route uitgewerkt en, als verrassing voor Jos, op schrift gesteld. Dit boekwerk, compleet met foto's en gebiedskaarten, maakt van de Romeinse route een aantrekkelijk en leerzaam wandelpad.