Het busje in Alphen, een bijzonder initiatief.
Het busje in Alphen, een bijzonder initiatief. Foto: Wim Arts

Het busje dat altijd op tijd is, rijdt in Alphen

Door Elly Hagen

ALPHEN – Ze hebben de SLAG om het dorp leefbaar en bereikbaar te houden te pakken. Een jaar geleden stond het plan de geïsoleerde situatie van Alphen op te lossen met een eigen dorpsbus, nog in de steigers. Nu kan jong en oud zich naar gewenste locaties laten brengen.

Stichting Leefbaar Alphen Gelderland (SLAG) kreeg voor het bus-project een provinciale subsidie en steun van sponsoren. Anja Witzel coördineert de ritten en vertelt dat het busje alleen voor inwoners van Alphen rijdt: 'Het busje is bedoeld om Alphen te verbinden met overige plaatsen binnen Maas en Waal. Het busje is geen vervanging voor de taxi en de passagiers moeten enigszins mobiel zijn, omdat het geen rolstoelbus is', aldus Witzel.

Verrijking

Gebruikers van het busje spreken over 'een verrijking voor Alphen.' Mensen die nauwelijks meer de deur uit kwamen, kunnen nu in eigen, of naburige, dorpen boodschappen doen. Een mevrouw van respectabele leeftijd merkt op dat ze er graag met de fiets op uitging, totdat haar kinderen dat niet prettig meer vonden. Ze raakte hierna wat geïsoleerd, omdat ze niet graag hulp inriep en daardoor weinig van huis kon. Ondanks dat de kerk op loopafstand is, was dit voor haar te ver. Met het busje kan ze weer gaan. Ze is vol lof over de vriendelijke chauffeurs. Ze wachten geduldig als ze haar boodschappen achtereenvolgens bij de supermarkt, slager en drogist in Beneden-Leeuwen doet.

Prima geregeld

Ook Tonnie is een regelmatige passagier. Zijn vrouw verblijft in zorgcentrum St. Elisabeth in Beneden-Leeuwen. Overdag rijdt hij zelf met de auto. 's Avonds vindt hij het prettiger om het busje te bestellen. 'Het is prima geregeld', vertelt hij. 'Anja zorgt altijd dat het busje op tijd is en de chauffeurs zijn vriendelijke mensen.' Als hij instapt bij chauffeur Broer Kuijpers volgt er een geanimeerd gesprek over voetbal, Alphen en over de nieuwe pastoor. In Alphen aangekomen is Tonnie thuis en Broer gaat op pad om jongeren, van een kermis in de buurt, veilig naar huis te brengen. Woont u in Alphen en wilt u ook gebruik maken van dit bijzondere initiatief, bel dan naar 06-12945756.