Duurzaamheid steeds belangrijker

WEST MAAS EN WAAL - De gemeente West Maas en Waal gaat onderzoeken hoe men lokaal de uitstoot van CO2 kan verminderen. Voor dit onderzoek heeft de gemeenteraad 10.000 euro beschikbaar gesteld. De gemeenteraad wil dat duurzaamheid veel meer prioriteit krijgt in het gemeentelijk beleid. Het college van B&W moet bij alle besluiten de duurzaamheid laten meewegen. Men bekijkt nu of de duurzame inkoop van materialen en diensten kan leiden tot afname van CO2. Ook denkt men aan maatregelen die de lokale opwekking van duurzame energie kunnen bevorderen.

Beleidsvisie Asdonck in 2016

BEUNINGEN - Het Beuningse college van B&W komt in 2016 met een beleidsvisie op de toekomst van het Asdonckterrein, het terrein langs de Van Heemstraweg in Beuningen. Het CDA vindt dat het college veel meer prioriteit moet geven aan de ontwikkeling van de Asdonck. CDA-fractievoorzitter Fons Mentink zei in de gemeenteraad dat hij nu twaalf jaar raadslid is en dat al die jaren de Asdonck op de agenda heeft gestaan. Wethouder Hans Driessen vindt dat de gemeente zich moet laten leiden door een goede beleidsvisie. "Dat is beter dan wanneer de plannen van externe partijen als uitgangspunt dienen," aldus Driessen.

Zandwinning Beuningse Plas

BEUNINGEN - De gemeente Beuningen gaat zand winnen in het gebied ten zuidoosten van de kern Beuningen. Afgelopen week tekenden de wethouders ruimte en stedelijke ontwikkeling van de gemeenten Beuningen en Nijmegen een intentieverklaring over de wijze van transport van het zand en grind uit de Beuningse Plas. Hiermee verklaren beide partijen overeenstemming te willen bereiken over de voorwaarden waaronder de transportband vanaf de Beuningse plas via Nijmeegse grondgebied naar het Maas-Waalkanaal wordt gerealiseerd.

Minimaal 75 procent van het gewonnen zand wordt per transportband afgevoerd. Het overige deel zal met vrachtwagens worden afgevoerd. De transportband loopt van de Beuningse Plas naar een losplaats aan het Maas-Waalkanaal. Daar zal het zand met schepen verder worden getransporteerd. Het beoogde tracé loopt parallel langs de A73 en de Neerbosscheweg. Het totale project wordt uiterlijk in 2035 afgerond.

Noodlokalen vertrekken woensdag

DRUTEN - De voormalige noodlokalen van basisschool De Kubus gaan dienst doen als basis- en kleuterschool in het Roemeense dorp Koltó. Dertien mannen hebben zich bezig gehouden met de demontage van de lokalen. In de nacht van dinsdag 11 op woensdag 12 moet de eerste van acht vrachtwagens naar Roemenië vertrekken. Het transport van de noodlokalen wordt betaald door de gemeente Druten.