De vijftienjarige Sophie Cobussen.
De vijftienjarige Sophie Cobussen. Foto: Anton Janssen

Sophie Cobussen wil doorgroeien naar profs

BOVEN-LEEUWEN - Voetbal beheerst het leven van de vijftienjarige Sophie Cobussen uit Boven-Leeuwen. Ze combineert haar opleiding als VWO-4 leerlinge bij het Centrum voor Topsport en Opleiding (CTO) met het zes keer per week trainen en het spelen van wedstrijden met het CTO Eindhoven Talententeam in de landelijke derde divisie. Ze hoopt begin 2015 uitgenodigd te worden voor de nationale selectie meisjes onder 16.

Door Anton Janssen

Sophie Cobussen begon op vijfjarige leeftijd bij DSZ in Boven-Leeuwen met voetbal tussen de jongens. Speelde vervolgens twee jaar bij de meisjes van Woezik en belandde als enig meisje tussen de jongens van de C1 bij DIO'30. Afgelopen zomer verhuisde ze naar het CTO. Ze woont samen met een judoka en een ijshockeyster in een eengezinswoning en combineert studie en sport.

De Boven-Leeuwense ziet bij voetbal de verschillen tussen meisjes en jongens: "Die zie je duidelijk vanaf vijftien of zestien jaar. Jongens hebben dan over het algemeen een hogere snelheid van handelen en zijn fysiek sterker. Wij spelen met het CTO tegen jongenselftallen. Het is een kick als de meisjes winnen. Die hebben fanatisme en willen doorgaan."

Sophie: "Johan van Heertum is onze trainer en een team begeleidt ons op allerlei terreinen. We krijgen voor de wedstrijden altijd een specifieke opdracht voor een bepaald systeem. Daar zit een filosofie achter. Na de wedstrijden op vrijdagavond hebben we het weekend vrij."

De voetbalbond heeft haar in 2010 gescout, waarna ze bij allerlei selecties kwam. "Met het Nederlandse elftal meisjes onder 15 speelde ik twee oefen-interlands tegen Engeland. In januari wordt de nieuwe selectie bekendgemaakt. Ik hoop er weer bij te horen, want ik droom van een bestaan als profvoetbalster. Dat kan wanneer ik vanuit het CTO naar een betaald voetbalorganisatie uitstroom", aldus de voetbalster.

Sophie Cobussen zegt enkele jaren geleden veel technische kneepjes te hebben geleerd op de voetbalschool van Dennis Krijgsman in Druten. De overgang van de jeugd van DIO naar het CTO verliep goed: "Studie en sport zijn optimaal op elkaar afgestemd en goed te combineren. Voor sport moet je veel doen en veel andere dingen laten. Doorzettingsvermogen is belangrijk."

In het team bezet Sophie de spitspositie: "Ik ben niet bij uitstek een afmaker, maar speel als aanspeelpunt in dienst van het elftal. Met het CTO hebben we in januari in het kader van sport en cultuur een uitwisseling in Jordaniƫ, waarbij we tegen het nationale vrouwenelftal spelen. Het doel is voetbal door meisjes en vrouwen in dat land te stimuleren", legt ze uit.

Sophie kijkt ook vooruit naar de internationale toernooien voor meisjes onder 16: "Of ik er bij ben, hangt af van de nieuwe selectie en mijn ontwikkeling."