Afbeelding
Foto: Vera Draaijer

Starter in beeld: Jori van Doornik

Ze noemen me een 'Crea Bea'

Door Ruben Schiks

Ze zijn jong, ambitieus en woonachtig in Maas en Waal. In de rubriek 'Starter in beeld' meer over hun passie, hun drijfveren en toekomstplannen. Deze keer: Jori van Doornik, van JoorDesign.

'Creatief bezig zijn en ondernemen zijn twee passies die ik sinds kort kan combineren. Als kind al was ik altijd met mijn handen bezig. Samen met mijn moeder en zus knutselde ik soms dagenlang. Niet voor niets noemen ze me thuis dan ook gekscherend een 'Crea Bea'. Geïnspireerd door mijn twee tantes, die jarenlang een kinderschoenenzaak hadden in het centrum van Druten, wist ik al op jonge leeftijd dat ik een eigen bedrijf wilde beginnen. Het was dankzij hen dat ik besloot de opleiding Detailhandel te gaan volgen. In oktober vorig jaar kwam mijn droom uit en startte ik vanuit die opleiding mijn eigen bedrijf', vertelt Jori enthousiast.

Sieraden

'Ik maakte al een tijd lang sieraden voor vrienden en familie. Toen daar steeds meer vraag naar kwam, begon mijn bezigheid ineens serieuze vormen aan te nemen. Een jaar geleden besloot ik daarom om mijzelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Je kunt wel stellen dat ik echt van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken', aldus de pas negentienjarige starter. 'Mijn collectie varieert van armbanden tot kettingen en van ringen tot horloges. Het liefst maak ik alles zelf, maar door de steeds toenemende vraag, koop ik ook sieraden in.'

Trends

'De modebranche is constant in beweging. Dat is leuk, maar vooral uitdagend. Ik ga vaak met vriendinnen op pad om de laatste trends te spotten. Voor mijn collecties doe ik veel inspiratie op in modezaken. Het is voor mij erg belangrijk de modekleuren in de gaten te houden. Mensen kopen vaak sieraden bij een outfit en dat moet natuurlijk wel 'matchen'. Materiaalgebruik drukt ook een stempel op de mode van het moment. Dit najaar duikt leer weer op in het straatbeeld. Dat laat ik dan ook in mijn sieraden terugkomen', aldus de bedreven onderneemster.

Nieuwe afzetkanalen

'Na een vliegende start wilde ik JoorDesign naar een hoger niveau brengen. Ik verkocht tot voor kort veelal via mijn bestaande netwerk en vanuit huis. Nu was het tijd om een nieuw afzetkanaal aan te boren. Dat vond ik in de Drutense onderneming Marvon, een bedrijf gespecialiseerd in exclusieve relatiegeschenken en kerstpakketten. Eigenaresse Yvonne de Wit was direct enthousiast en verkoopt sinds kort mijn producten', vertelt Jori.

Najaarsfair

'Natuurlijk blijf ik het heerlijk vinden om zelf met klanten in contact te zijn en hen van het nodige stijladvies te voorzien. Naast verkoop vanuit huis, sta ik ook met enige regelmaat op fairs en braderieën. Het viel mij daarbij steevast op dat er weinig variatie was in het aanbod. Daarnaast zijn er op die evenementen nauwelijks producten voor mannen te koop. Dat kon en moest anders. Ik benaderde de familie Mulders van Zaal de Linde uit Puiflijk en stelde hen voor een eigen 'najaarsfair' te organiseren. De eerste editie staat gepland op zondag 23 november. De fair wordt een middagje uit voor het hele gezin. Voor de kinderen zijn er diverse activiteiten en voor de mannen is er een aanbod tuinaccessoires en een heuse bierbrouwerij. Ik vind het fantastisch om dit te kunnen doen', besluit de gedreven starter, 'want ondernemen dat zit gewoon in mijn bloed.'