Verkwisting

Kent u Kanniewaarzijn? In dit tv-programma geeft Astrid Joosten iedere aflevering onder andere een behoorlijk blunderende gemeente er van langs. Mochten de rooie rakkers van de VARA dit lezen, kom eens langs in Druten, waar de duurste noodlokalen van Nederland staan. Het schrijft zich bijna vanzelf…

In 2005 betaalde de gemeente een ton voor deze noodlokalen. Ze waren nodig omdat basisschool de Kubus verbouwd moest worden. Die bouw liet op zich wachten, waardoor de noodlokalen tijdelijk opgeslagen moesten worden… Uiteraard niet voor niks.

Druten trok een kleine vier ton uit voor de uiteindelijke plaatsing van de noodlokalen. Die werd vertraagd door allerlei bezwaarschriften van NIMBY-roepende omwonenden.
En er was nóg een probleempje: bij de aankoop bleek al dat er dure aanpassingen nodig waren die niet werden gemeld én er moest ook nog een nieuwe opslagplek gevonden worden.
Extra kosten: twee ton, maar ook die tegenvaller werd verzwegen.
In 2008 komt de waarheid tijdens de bouw boven tafel én blijkt de btw van de opslagkosten niet aftrek­baar. Totale kosten voor de noodlokalen: een slordige een miljoen euro én de kop van de verantwoordelijk wethouder. En dát kost dan weer wachtgeld.

Uiteindelijk zit De Kubus tussen 2008 en 2012 in de lokalen. Inmiddels is het bijna 2015, maar de lokalen staan er nog. Niemand wil ze hebben en het huidige college weet er geen betere bestemming voor dan slopen. Dat kost dan ook nog eens 25.000 euro en als de omwonenden eisen dat ook de betonnen fundering weg moet, dan komt daar rustig een tonnetje bij.
Even speelde het idee er een basketbalveldje van te maken, maar ik heb een beter idee. Laat de lokalen lekker staan en roep het uit tot een soort postmodern kunstwerk: Ode Aan De Verkwisting. Mooi bord erbij dat alle namen van de verantwoordelijke ambtenaren en wethouders vermeldt en Druten is een toeristische trekpleister rijker. Het bord betaal ik met plezier.

Dhr. E. van Wijk