Kunst van Meri de Geest
Kunst van Meri de Geest Foto: Wim Arts

De kunst van jatten en gappen

BEUNINGEN –Onder de indruk geraakt van deze vorm van kunst schrijven bezoekers van de expositie, in het gastenboek van Meri de Geest: 'je blijft kijken, humor en liefde, ongelooflijk, of ik heb nog nooit zoiets bijzonders gezien.'

Door Elly Hagen

Alle kunstwerken zijn gemaakt met hergebruikte materialen. Levensgrote etalagepoppen, fietslampjes, guldens, elektriciteitsdraden, punaises, sieraden en kabelschoentjes vinden hun weg naar elkaar en vormen samen een kleurrijk en fantasievol kunstwerk waar je naar wilt blijven kijken. Meri is door het beroep van haar man in vele landen op de wereld geweest. Overal deed ze ideeën op. In India zag ze een riksja en vervolgens heeft ze een unieke kar ontworpen die tijdens exposities als blikvanger dienst doet. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het aan of op de kar.

Meri werd voor deze kunstvorm geïnspireerd door het Maniërisme en het Dadaïsme. Haar eerste kunstwerken waren platte papieren collages. Ze kwam daarna op het idee om tijdschriften, flyers en brochures te verzamelen en beplakte hiermee vazen. Nadat ze ook nog houten medicijnkastjes met succes bewerkte, ging ze steeds meer andere voorwerpen voor haar kunstwerken gebruiken. Toen haar kinderen uit huis gingen, werd met achtergelaten spullen de stofzuiger tot een kleurig kunststuk verwerkt. Meri steekt de stekker in het stopcontact en waarachtig de stofzuiger werkt nog. Lachend meldt ze, dat de ijverige huisvrouw er niet veel meer aan heeft. Het aan-uitknopje is beplakt en ook de stofzuigerzak kan niet meer worden vervangen.

De naam 'Jatgappe' is ontstaan uit een samenvoeging van jatten en gappen. Dit staat symbool voor dat ze alles kan gebruiken. Regelmatig krijgt ze spullen doordat mensen er met elkaar over praten. Tijdens haar buitenlandse reizen ontdekt ze bruikbaar materiaal en ook bezoeken aan rommelmarkten levert veel bruikbaars op. Op de vraag tenslotte, of haar huis dan niet erg vol is, grapt ze, 'welnee, ik heb ook nog een man.'

Meri heeft er plezier in om haar kunstwerken onder de mensen te blijven brengen. Een bezoek aan een expositie van haar is zeker de moeite waard. Op www.jatgappe.com is zij te volgen en ook zijn een aantal van haar kunstwerken op deze website te bezichtigen.