De kleurrijke garen zijn voor de bezoekers een feest van herkenning.
De kleurrijke garen zijn voor de bezoekers een feest van herkenning. Foto: Wim Arts

Zakkenvullers actief bij opening Dijkmagazijn

DREUMEL – Niet alleen bij de kinderen op school, maar ook bij volwassenen lukt het Jos van Koolwijk om ze rustig te krijgen. De genodigden zijn meteen stil als hij de schoolbel van de vroegere Katholieke Jongensschool luidt en hiermee de officiële opening van het voormalig dijkmagazijn aankondigt.

Door Elly Hagen

Diverse sprekers loven de vele vrijwilligers, die hard gewerkt hebben aan de nieuwe bestemming van het dijkmagazijn in Dreumel. Wethouder De Vree typeert Tremele aan de hand van de tegeltjeswijsheid 'wie de oester niet open krijgt, zal de parel niet vinden'.

Zakkenvullers

Als alle sprekers aan de beurt zijn geweest, komen twee 'zakkenvullers', Edgar Danz en Bart Sikkens van het Poëtisch Genootschap, opdraven en geven de opening een komische draai. Al pratend laden ze de, voor de deur liggende, zandzakken op om toegang te kunnen verschaffen aan belangstellenden. Toevallig vinden ze in de laatste zandzak een naambordje met het logo en een opschrift. De voor Tremele belangrijke mensen, subsidiegevers en sponsoren, het waterschap en de gemeente, schroeven het gevelbordje vast. Toon de Rooi, projectleider van de restauratie, plaatst namens de vrijwilligers de laatste schroef. Hiermee verklaart de voorzitter van Tremele 'ons clubhuis' voor geopend.

Winkel van Wies

Beneden, in de archiefruimte, wordt aan de hand van ansichtkaarten, boeken, documenten, bidprentjes en andere voorwerpen de geschiedenis van het dorp getoond. Boven lijkt het of de winkel van Wies de Kleijn is heropend. Jacques de Kleijn, een neef van Wies is ter gelegenheid van de opening uit Blesdijken (Friesland) overgekomen. Hij vertelt dat de zaak in 1892 werd geopend. Eerst als barbier, later ook als winkel. Het assortiment werd hierbij steeds meer uitgebreid. In 1982 werd de winkel gesloten, het interieur bleef staan.

Herkenning

Toen De Kleijn in gesprek kwam met Jos van Koolwijk besloot hij om de winkelinventaris aan Tremele beschikbaar te stellen. Een goede keuze, want bezoekers slaken kreten van herkenning als ze de jarretels van oma weer in de kast zien liggen en de pakken Castella en blikjes Buisman op de schappen zien staan. De totale verzameling maakt een bezoek aan het Dijkmagazijn zeker de moeite waard. Het opschrift van het gevelbordje, 'Tremele bewaart verleden en heden voor de toekomst', wordt zo ook wel heel toepasselijk.

Meer informatie over het dijkmagazijn is te vinden op de website www.tremele.nl.