Afbeelding
Foto: Hans Barten

Nieuwe Jeugdwet schept een hoop onduidelijkheid

MAAS EN WAAL - Gemeenten worden vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor, onder meer, de uitvoering van de Jeugdwet. En hoewel het nieuwe 'systeem' al binnen drie maanden operationeel moet zijn, is de uitvoering ervan nog lang niet rond. Martine van 't Hek, initiatiefnemer van het ouderplatform OudersMaasenWaal, is nauw betrokken bij deze transitie. Ze praat ons bij over de nieuwe Jeugdwet en de veranderingen die het met zich meebrengt.

'Alle zorg voor kinderen tot achttien jaar valt vanaf 2015 onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Dit houdt in dat je je voor alle zorg en ondersteuning moet wenden tot de gemeente. En dat brengt nogal wat teweeg op dit vlak', vertelt Martine, ouder van twee zorgintensieve kinderen en ervaringsdeskundige op het gebied van de jeugd-ggz. 'Het principe dat de gemeente bepaalt wanneer iemand hulp krijgt, en welke hulp hij/zij krijgt, is naar mijn idee een ongewenste situatie. Zeker als het gaat om minderjarigen met psychiatrische problematiek.'

'Het doel van de decentralisatie is dat het jeugdzorgstelsel eenvoudiger wordt. Maar vooralsnog lijkt het eerder ingewikkelder te worden. Het is maar de vraag of een kind straks nog de zorg krijgt die het nodig heeft. De jeugdhulp leveringsplicht is immers alleen van toepassing als blijkt dat 'de eigen mogelijkheden en het probleemoplossend vermogen' ontoereikend zijn. Wordt je eenmaal doorverwezen, dan ben je afhankelijk van de 'zorgleveranciers' die de gemeente heeft ingekocht. En dat 'inkopen', daar zijn gemeenten op het ogenblik nog druk mee bezig. Onduidelijkheid alom dus', meent Martine.

Ouderplatform

Om een vinger aan de pols te kunnen houden in het transitieproces, en gemeenten te adviseren op het gebied van jeugdhulpsystemen en jeugdproblematiek, richtte de Drutense, met een aantal andere ouders, het ouderplatform OudersMaasenWaal op. Deze groep gaat in gesprek met ouders, lokale instanties, onderwijs en gemeenten, maar organiseert ook gespreksgroepen, trainings- en themabijeenkomsten. De voorbereidingen hierop zijn in volle gang, de kick-off is in 2015. Gemeente Druten heeft OudersMaasenWaal inmiddels erkent als gespreks- en adviespartner, naast de reeds bestaande WMO-raad.

Martines grootste angst is dat, in de nieuwe situatie, instellingen zorg leveren die voor ouders niet afdoende is. 'Gemeenten zeggen kort door de bocht 'als ons maatwerk niet werkt, dan moet je je hard maken om een PGB mogelijk te maken. Daarmee vragen ze nogal wat van ouders, zowel praktisch gezien, als emotioneel', aldus de Drutense. Ook hekelt ze de beleidsvrijheid die gemeenten hebben om de nieuwe Jeugdwet in te richten. 'Het zorgt voor een wirwar aan jeugdhulpsystemen, die ongelijke behandeling tot gevolg kan hebben. Het mag toch niet zo zijn dat een kind met exact dezelfde problematiek in gemeente A wel de juiste en passende hulp krijgt en in gemeente B niet. Het kan ook niet zo zijn dat de hulp in gemeente A minder effectief is als in gemeente B. Daar maak ik mij terdege zorgen om. Zeker wanneer ik zie hoe de gemeente West Maas en Waal met het transitieproces omgaat', zegt ze schamper.

'Het zal mij benieuwen hoe het systeem er straks uit komt te zien. Eén ding is zeker, in de nieuwe jeugdwet komen de belangen, behoeften en wensen van gezinnen, van kinderen én hun ouders op de tocht te staan. OudersMaasenWaal maakt zich hard om ouders in de nieuwe situatie zo goed mogelijk bij te staan', besluit ze. Meer informatie over het ouderplatform voor de gemeenten Druten, West Maas en Waal, Wijchen en Beuningen op www.oudersmaasenwaal.nl.