nog maar een rondje
nog maar een rondje Foto: Jeroen Pannekoek

Veel Maas en Waalse wandelaars naar 98e

Vierdaagse Nijmegen

Door Anton Janssen

DRUTEN Maas en Waal is volgende week weer ruim vertegenwoordigd bij de 98e Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen in Nijmegen. Verschillende actievelingen staan dinsdag weer op De Wedren. Enkele deelnemers vertellen over hun sportieve bezigheid. Ze zijn nooit uitgevallen. Een verhaal van een groep doorzetters dus.

Grace Boogerd (62 jaar) uit Boven-Leeuwen begint aan haar elfde vierdaagse en loopt 30 kilometer. Deze wandeling is voor haar een vorm van verslaving. Eén keer sloeg ze over en kreeg ze spijt. Ze loopt wekelijks 10 kilometer en deed vier lange afstandsmarsen. Grace: "Eén van de plezierige kanten is dat ik graag bij dit evenement, dat zoveel publiek trekt, wil zijn. Ik vind het nog steeds leuk en richt me op de honderdste Vierdaagse in 2016."

Anet en Glendie Burgers (52) uit Alphen starten voor de tiende keer. Ze liepen de Vierdaagse steeds zonder blaren uit. Ze gaan voor 40 kilometer en deden een stevige voorbereiding (bijna 500 kilometer). De tweeling verwacht het einde te halen: "Net als de voetballers in Brazilië gaan we voor goud. Na afloop willen we bij de Gouden-Kruisdragers horen."

Geert Cobussen (68) uit Beneden-Leeuwen liep de Vierdaagse dertien keer, nu voor de tweede keer op 30 kilometer. Geert: "Ik houd van het buitenleven, daar hoort wandelen bij. Toen ik eenmaal de Vierdaagse had gedaan, ging ik het steeds leuker vinden. Bij deze sport moet je leren afzien. Het klikt goed in onze groep. Inclusief de tocht met 18 Vierdaagse wandelaars naar Den Bosch (38 kilometer) heb ik tussen 300 en 400 kilometer in de benen."

Ria van Dinteren (50) uit Deest gaat ook op haar negentiende Vierdaagse 40 kilometer lopen: "Ik heb een echt wandelhart, het Vierdaagse virus heeft me al heel lang te pakken. Het plezier staat nog steeds voorop. Ik heb minder getraind dan andere jaren maar weet wat me te wachten staat. Het kan me niet verrassen."

Wim Pondes (67) uit Druten is op het parcours van 40 kilometer te vinden. Hij loopt zijn zesde Vierdaagse, samen met zijn zwager. Wim: "Wandelen is een super leuke sport, goed voor je conditie. Je bent actief bezig en pikt de sfeer mee. De voorbereiding, circa 300 kilometer, was niet extreem maar ik kan de zwaarte redelijk inschatten. Na elke dagtocht blijven we een tijdje in de stad."

Geert van Tiem (60) uit Beneden-Leeuwen verschijnt voor de vijfde keer aan de start, voor de tweede keer op 30 kilometer: "Ik wandel voor mijn conditie en geniet bij dit immens grote evenement van.