Ank Stolvoort
Ank Stolvoort Foto: Foto's: Fam. Stolvoort

Goede daden komen uit een goed hart

Mens

In memoriam: Ank Stolvoort 1934 – 2022

DRUTEN - ‘Zuster Ankie van de ambulance in Druten’, wie kende haar niet. Jarenlang stond de Drutense Ank Stolvoort voor haar dorpsgenoten klaar. Een spoedrit naar het ziekenhuis, het thuisbrengen van mensen na een geslaagde operatie of het begeleiden van langdurig zieken die voor een behandeling naar het academisch ziekenhuis moesten. Ank deed het met veel liefde en passie. Afgelopen zaterdag overleed ze op 87-jarige leeftijd in hospice De Brug in Druten. Haar schoonzus Dini schreef onderstaan In Memoriam.

Achtentwintig jaar was ze ‘Zuster Ankie van de ambulance in Druten’. Daarvoor was Ank onder andere IC-verpleegkundige in het CWZ in Nijmegen. Toen er voor een rit naar Druten geen zuster beschikbaar was bood Ank aan even in te vallen. Na die rit was zij verkocht. Dat ‘even’ werden 28 jaren waarin zij zeven dagen per week, 24 uur per etmaal vanuit Druten klaarstond.
Zij had blijde ritten als er een kindje geboren moest worden of als er mensen na een geslaagde operatie veilig naar huis konden. Zij had moeilijke ritten als er weer eens een ongeval had plaats gevonden op de Van Heemstraweg. Zij had ook vele ritten waarin zij langdurig zieken verzorgde die voor een behandeling naar een academisch ziekenhuis moesten in Nijmegen of zelfs Groningen. Voor hen was zij een steun en toeverlaat. Haar daadkracht, humor en zingen trokken haar door de moeilijke momenten heen.
Zingen bij de Koninklijke Gemengde Zangvereniging Orpheus was 52 jaar haar lust en haar leven. Toch ging het werk altijd voor. Menig keer sloop zij zachtjes weg van een repetitie of uitvoering als zij opgepiept werd. Bij haar afscheid werd zij de ‘Florence Nightingale van Druten en omstreken’ genoemd. Daarna zette zij zich in als vrijwilliger op de lagere school en voor de parochie. Zij werd bestuurslid bij Orpheus, en had oog en oor voor mensen die een steuntje in de rug of een luisterend oor konden gebruiken.
De laatste jaren van haar leven had zij zelf een steuntje in de rug nodig. Zij werd liefdevol ondersteund door familie, vrienden en buren en verzorgd vanuit het ZZG zorgteam Noord in Druten. Ook Dokter Van Herpen was haar tot grote steun. Toen het thuis niet meer ging wilde Ank maar naar één plek: het hospice De Brug in Druten. Ook hier liefdevolle zorg en veel aanloop en bloemen. Wat heerlijk dat er voor haar en haar familie zo’n fijne plek was in die laatste moeilijke levensfase. Op zaterdag 25 juni is Ank overleden. Vanuit vriendschap doen leden van Koninklijke Gemengde Zangvereniging Orpheus en Ad Blommerde Ank uitgeleide in het crematorium Rijk van Nijmegen in Beuningen op maandag 4 juli.

Afbeelding