De trotse nieuwe jeugdbrandweerleiders van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.
De trotse nieuwe jeugdbrandweerleiders van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Foto: Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

Beuningenaren ontvangen certificaat Jeugdbrandweerleider

Algemeen

NIJMEGEN - Zeventien jonge brandweerlieden uit de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid hebben het certificaat Jeugdbrandweerleider behaald. Onder hen drie brandweerlieden uit Beuningen. Voorzitter van Jeugdbrandweer Nederland Marcel Jonkman reikte de papieren uit. 

Uit Beuningen komen de kersverse jeugdbrandweerleiders Roderick Gramser, Lorenzo Molnár en Mathijs Pranger. Overige jongeren die met een certificaat naar huis gingen zijn Paulien van Mourik, Jelle Treffers, Rick Bouwman, Martin Teunissen, Martijn Gerritsen, Eward van der Born, Barry van Stuivenberg, Arjan Crum, Nick Wijnbelt, Marice van der Spek, Gert Jan Broekhuis, Robin de Haas, Henk van der Meer en Chris Kooiman. 

Kim van Zee-Marchal heeft het certificaat instructeur behaald om de jeugdleiders te mogen opleiden.

De Jeugdbrandweerleider begeleidt jeugdbrandweerleden van twaalf tot achttien jaar. De jeugdleider geeft op een doelgerichte wijze sturing aan de jeugdleden, inspireert, stimuleert en motiveert de jeugdleden om samen te werken in een jeugdbrandweerteam. Daarnaast zorgt hij voor een fysiek en emotioneel veilig leerklimaat en beschikt over vakinhoudelijke kennis en didactische vaardigheden om oefeningen en instructie aan te bieden. 

Jeugdcoördinator Jan van Amerongen van de regio Gelderland-Zuid vindt het geweldig dat zoveel jeugdleiders het certificaat hebben behaald: ‘Hierdoor kunnen goede oefeningen en lessen worden verzorgd voor de jeugdleden. Door een goede opleiding bij de jeugdbrandweer is ook doorstroming naar de brandweer mogelijk’. De jeugdbrandweer kan nog nieuwe leden gebruiken. Neem daarvoor contact op met jan.van.amerongen@vrgz.nl.