De excursie van Het Dijkmagazijn neemt belangstellenden mee door de uiterwaarden van de Waal.
De excursie van Het Dijkmagazijn neemt belangstellenden mee door de uiterwaarden van de Waal. Foto: Dijkmagazijn

Op zoek naar menselijk ingrijpen in de uiterwaarden

zondag 26 juni 2022 10:30

Een excursie van het Dijkmagazijn door de uiterwaarden laat zien dat tussen de overweldigende hoeveelheid groen sporen zijn te vinden van menselijke ingrepen.

Is die kleine ruïne een brug of een gebouwtje? Wat doet die rij raadselachtige paaltjes op het strand, waar komen de ijzeren constructies en enorme blokken puin vandaan? Het zijn sporen uit het verleden die vragen oproepen bij wandelaars in de uiterwaarden. Maar ook waterplassen en heuvels die er natuurlijk uitzien horen in dit rijtje thuis. Ze vallen wat minder op, maar blijken ook resten van menselijke ingrepen.

Tijdens de excursie vertelt de gids over de herkomst, voor zover die bekend is. Met wat speurwerk en redeneren prikkelt hij deelnemers zelf een antwoord te bedenken. Historisch Besef Beuningen en het Dijkmagazijn zijn daarvoor in de archieven gedoken. Zij hebben oude kaarten en foto’s als bewijsmateriaal verzameld om het verhaal sluitend te krijgen. Wie geluk heeft gaat met een historische vondst naar huis.

Dit is een van de activiteiten in het kader van het  25-jarig bestaan van Het Dijkmagazijn (voor alle jubileumactiviteiten zie www.dijkmagazijnbeuningen.nl.)

Deelname 3,50. Reserveren en info via www.dijkmagazijnbeuningen.nl.

Locatie