Koning Willem-Alexander in gesprek met familie Verploegen in Winssen
Koning Willem-Alexander in gesprek met familie Verploegen in Winssen Foto: John van Gelder

Koning Willem-Alexander op werkbezoek in Winssen

Algemeen

WINSSEN – Het was te vroeg voor Koningsdag, maar toch kreeg Winssen op deze zonnige woensdag 20 april al Koning Willem-Alexander op bezoek. Een werkbezoek welteverstaan, dat geheel in het teken stond van rondetafelgesprekken over de minder zonnige onderwerpen als de aanpak van drugsgerelateerde criminaliteit en ondermijning in het buitengebied.

Het werkbezoek werd georganiseerd door het Openbaar Ministerie Arrondissementspakket Oost-Nederland en de gemeente Beuningen. Er werd gesproken over wat er in het buitengebied gebeurt, welke impact criminele activiteiten op de inwoners heeft, de kwetsbaarheid en waarom het zo belangrijk is om een veilig buitengebied te creëren. Ook kwam aan bod hoe professionals die in de regio werken aan preventie, handhaving en opsporing doen. Er werd tevens over de samenwerking in Oost-Nederland gesproken.

Koning Willem-Alexander werd door Marthyne Kunst, hoofdofficier van Justitie arrondissementsparket Oost-Nederland en Daphne Bergman, burgemeester van Beuningen ontvangen bij het agrarisch bedrijf van familie Verploegen in Winssen. De eigenaren vertelden over de druk waaronder agrarische ondernemers kunnen komen, vooral als hun bedrijf geen rendabele toekomst heeft. Op het terrein stond een zogenoemde ‘drugscontainer’ ter demonstratie hoe bepaalde drugs kan worden vervaardigd. Hier kreeg de Koning een rondleiding.

Na het afscheid vervolgde de Koning zijn weg naar Gasterij De Arend in Winssen voor het vervolg van het programma van het werkbezoek. Hier vond wederom een rondetafelgesprek plaats, dit keer onder leiding van Marthyne Kunst, hoofdofficier van Justitie Oost Nederland, over de samenwerking tussen Openbaar Ministerie, openbaar bestuur, Politie, Belastingdienst en Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Vraagstukken die aan bod kwamen waren: Wat is de situatie? Wat is ieders rol? Hoe wordt informatie vergaard en wat wordt daarmee gedaan? Welke lastige keuzes moeten worden gemaakt en welke dilemma’s zijn er? 

Hierna nam Koning Willem-Alexander op gepaste wijze afscheid en kwam er een einde aan zijn werkbezoek. 

Daphne Bergman kijkt terug op een fantastische dag: ‘Heel eervol dat de koning in de gemeente Beuningen is geweest. Het ging natuurlijk wat breder, ook over Gelderland-zuid en Oost Nederland. Maar erg mooi dat wij de kans kregen om de Koning te ontvangen en om ook over ondermijning te vertellen en de samenwerking (belastingdienst, justitie, politie). De meerwaarde van het bezoek van de Koning helpt in de bewustwording van de ondermijning en de voorlichting die we hierover aan mensen kunnen geven. Ondermijning wordt op deze manier goed op de kaart gezet.’ 

Daphne Bergman is er erg blij mee, ook omdat de Koning zo geïnteresseerd was. ‘Het lijkt of ondermijning vaker voorkomt in het westen van het land. Het is mooi dat het op deze manier aandacht krijgt om aan te tonen dat ondermijning overal speelt’, aldus Daphne Bergman.

Door Anne-Bregtje Schelfhout

Koning Willem-Alexander met burgemeester Daphne Bergman
Koning Willem-Alexander vertrekt vanaf De Arend in Winssen.
Koning Willem-Alexander krijgt uitleg over een drugscontainer.
Afbeelding
Koning Willem-Alexander in gesprek met burgemeester Daphne Bergman en familie Verploegen in Winssen
Koning Willem-Alexander in gesprek met burgemeester Daphne Bergman en familie Verploegen in Winssen
Rondetafelgesprek over de aanpak van ondermijning in de regio Gelderland
Koning Willem-Alexander in gesprek met burgemeester Daphne Bergman en familie Verploegen in Winssen