Marietje Gerritsen en Prisca van Egmond.
Marietje Gerritsen en Prisca van Egmond. Foto: John van Gelder

Gedenkplek begraafplaats klaar voor Allerzielen

Algemeen

DRUTEN - Voor de viering van Allerzielen dit jaar in november is de begraaf-/herdenkingsplaats voor ongedoopte kinderen klaar. De gemeente Druten ondersteunt het burgerinitiatief van Prisca van Egmond en Marietje Gerritsen en stelt vijftigduizend euro beschikbaar voor de benodigde werkzaamheden.

Aan de zijde van de Markt ligt een verwaarloosd stukje grond, net buiten de muren van de Rooms-katholieke begraafplaats. Als een kind niet was gedoopt voor het overleed mocht het vroeger niet in gewijde grond worden begraven. Om die kinderen alsnog een respectvolle plek te geven in de herinnering hebben beide dames een plan gemaakt en zijn ze een doneeractie begonnen. Klok Holding schonk een substantieel bedrag, mede vanwege het honderdjarig bestaan.

Monument
De doorgang naar de begraafplaats wordt hersteld, evenals de muur die het kerkhof scheidt van de straat aan de kant van de Markt. Het college had de kosten laag willen houden door leerlingen aan de slag te zetten. Het betreft evenwel een monument en dan is herstel een klus voor de specialist. Gedeeltes van het hekwerk moeten opnieuw worden gesmeed. De begraaf-/herdenkingsplaats wordt, met respect voor de aanwezige graven, aangepakt. Verder komen er een informatiebord en een klein monument.

Door Gerrit Jan Riedstra

Het monumentje dat op de gedenkplaats zou komen. Cor van Oosterhoud maakte het beeld.