Afbeelding
Foto: Jan Herckenrath

Herdenking Horssen

woensdag 4 mei 2022 20:00

Er is een herdenkingsdienst door het RK gemengd koor Horssen en speciale gedichten door schoolkinderen uit groep 8 en diverse sprekers. 

Er worden bloemen gelegd op de protestantse begraafplaats bij de graven van gevallen soldaten. Aldaar speelt de Muziekvereniging Excelsior twee koralen. Afsluitend vindt de stille tocht plaats naar het Luske monument waar wethouder Gérard de Wildt een krans zal leggen namens de gemeente Druten. Nabestaanden van burgemeester Luske en soldaat Hubers zullen bloemen leggen. Aldaar wordt afsluitend het Wilhelmus gespeeld en gezongen en speelt Piet Krijnen The last post. Vanaf dit jaar zal het monument worden versierd met bloemen in de kleuren van de Nederlandse vlag.

De heer J.J.C.M. Luske was burgemeester van Horssen van 1931 tot 1944 en vanaf 1934 ook van Bergharen. Omdat hij voor onderduikadressen zorgde werd hij door de Duitsers opgepakt en uiteindelijk kwam hij vlak voor het einde van de 2e wereldoorlog in kamp Neuengamme terecht, waar hij aan Typhus overleed.

Locatie