Huidige schoolgebouw De Dromedaris.
Huidige schoolgebouw De Dromedaris. Foto: GER LOEFFEN

Financiële tegenvallers nieuwbouw Dromedaris

Algemeen

BEUNINGEN - De nieuwbouw van kindcentrum de Dromedaris kent een aantal financiële tegenvallers, maar door boekhoudkundig links en rechts wat te schuiven en een extern voordeel wordt het onderaan de streep zelfs goedkoper voor de gemeentekas. Dat maakte wethouder Driessen afgelopen week bekend.

Allereerst zijn de bouwkosten explosief gestegen. Dat heeft alles te maken met de markt op dit moment. 

Grondstoffen zijn fors duurder geworden en er is een tekort aan bouwmaterialen. Dat zorgt ervoor dat de bouwkosten met ruim 7 ton stijgen.

Huisvestingskosten
De tijdelijke huisvestingskosten waren oorspronkelijk meegenomen in het totaalbedrag voor nieuwbouw, maar dat is niet toegestaan. Deze moeten afgeschreven worden in de twee jaar waarin het tijdelijke schoolgebouw ook daadwerkelijk gebruikt wordt.

Tot slot zou de gemeente het deel van het gebouw dat KION gebruikt voor de kinderopvang voorfinancieren, maar dat doet de organisatie nu zelf en dat scheelt ruim 466.000 euro.

Meevaller
Dat betekent dat de gemeente over een periode van 40 jaar zo’n 13.000 euro minder afschrijft op de school en dat is dus een meevaller.
Een onverwachte tegenvaller kan nog wel optreden als de bezwaren tegen de komst van een tijdelijke school zorgen voor nog meer vertraging dan nu gepland. Wat de kosten daarvan zijn is onduidelijk.

Door Patrick Huisman