Plattegrond van een spieker (opslagschuurtje) met daaromheen een ronde greppel uit de Midden-Bronstijd (ca. 1500-1100 voor Chr.). Je kunt goed zien dat men last had van stuifzand want de hele greppel zit volgestoven met stuifzand.
Plattegrond van een spieker (opslagschuurtje) met daaromheen een ronde greppel uit de Midden-Bronstijd (ca. 1500-1100 voor Chr.). Je kunt goed zien dat men last had van stuifzand want de hele greppel zit volgestoven met stuifzand. Foto: CPO de Rivierduin

Bijzondere vondsten woonbuurt Rivierduin

Algemeen

BERGHAREN - De bewoners van de nieuwe woonbuurt Rivierduin zijn niet de eerste bewoners op deze plek. In 2020 is uitgebreid archeologisch onderzoek gestart, waaruit bleek dat hier duizenden jaren geleden ook mensen geleefd hebben. Het archeologisch onderzoek heeft sporen opgeleverd uit verschillende perioden. 

Vorige week werd bekend dat er sporen van een jachtkamp zijn gevonden uit het Vroeg-Mesolithicum (9200-7500 voor Chr.). Een heel bijzondere vondst in Nederland! Op dit rivierduin hadden zo’n tienduizendjaar geleden rondtrekkende mensen, jagers en verzamelaars, een kamp opgezet. Uit het aangetroffen vuursteen blijkt dat het jachtkamp langdurig gebruikt moet zijn. Het was dus toen al een populaire plek.

Nieuwe buurt vernoemd naar ver verleden

De andere vondsten zijn van een vuursteenwerkplaats uit de Late Steentijd of de Bronstijd (ca. 5000-1000 voor Chr.). 

Uit de Midden-Bronstijd (1500-1100 voor Chr.) zijn sporen gevonden van boerderij met erf en sporen van het ploegen van akkertjes. Rond die tijd had men last van zandverstuivingen; de akkers en enkele gebouwtjes waren overstoven door rivierzand. De naam van het CPO en de straat verwijzen hiernaar. 

Ook hebben in dit gebied waarschijnlijk meerdere generaties gewoond in de Vroege tot Midden-IJzertijd (800-250 voor Chr.). Uit die periode zijn aardewerken potten gevonden, gevuld met verbrand materiaal. Dit is kenmerkend voor een verlatingsoffer. Hiermee zorgden de mensen ervoor dat hun oude woonstek goed afgerond werd, zodat ze onder een goed gesternte konden vertrekken naar een nieuwe woonplek. 

Dit verlatingstafereel is ook te zien op de reconstructieplaat die wordt gemaakt. Als de reconstructietekening klaar is, krijgen alle nieuwe bewoners deze tekening cadeau.

Scherf uit de IJzertijd
Aardewerken potten uit de IJzertijd