Rex Broekman
Rex Broekman Foto: eigen foto

Bucket rijst

Column Column Rex

De paniek is toegeslagen bij ondergetekende. Ik zat namelijk bij een niet nader te noemen Chinees restaurant te wachten op een afhaalmenu terwijl ik door een tijdschrift bladerde. Hierin stond een onderzoek, gepubliceerd door de University van Warwick, waarin werd beweerd dat de midlifecrisis echt bestaat. Het onderzoek toonde bovendien aan dat de mate van levenstevredenheid het best kan worden weergeven in een U-vorm. Lang verhaal kort, als we volwassen worden (of ons proberen te gedragen) zijn we het gelukkigst en op de helft van ons leven het minst. Aan het einde van ons leven worden we weer een beetje happy. Verschrikt keek ik van mijn tijdschrift omhoog en zag allemaal mannen bedenkelijk voor zich uit staren. Sommigen keken op hun telefoon, dus ik snel weer doorlezen.

Het onderzoek gebruikte gegevens van mensen uit Duitsland, Groot-Brittannië en Australië en wat bleek; volwassenen tussen de 40 en 42 jaar zijn het minst gelukkig met hun leven. Dit wordt dan wel de midlifecrisis genoemd. Hoog tijd om eens snel en kritisch naar mijn levensdoelen te kijken en een bucketlist samen te stellen want… het einde nadert. Nou, dacht ik, laten we eens beginnen met de aanschaf van een foeilelijke gele cabrio met daarin een maîtresse van 25 jaar oud.

In het tijdschrift stond gelukkig ter inspiratie een voorbeeldbucketlist gepubliceerd met opties als business class vliegen, zingen voor publiek, een huisdier nemen, een boek publiceren, een zuipvakantie, skiën of duiken, tot een pretpark in Amerika bezoeken. Mijn God, als dát mijn paniek moet wegnemen en me gelukkig moet maken, dan kan ik beter vandaag nog in de Waal springen. Ik word geroepen en kan mijn menu meenemen. Onderweg naar huis besluit ik mijn bucketlist te laten varen en het lijstje lekker leeg te houden. Binnenkort maar eens een vakantie boeken.

Door Rex Broekman