Gemma Cornelissen, programmamaker bij OBGZ.
Gemma Cornelissen, programmamaker bij OBGZ. Foto: Elly Bruns

Universiteit Beuningen: leren voor oud én jong

Algemeen

BEUNINGEN - Dit is het vijfde jaar dat onder de noemer van ‘Universiteit Beuningen’ liefhebbers worden getrakteerd op tal van interessante lezingen met sprekers die, als het even kan, uit deze regio komen. Ook kinderen worden vermaakt én wijzer gemaakt met een aantal leuke en leerzame bijeenkomsten.

Gemma Cornelissen, programmamaker bij Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid (OBGZ), noemt de Universiteit Beuningen één van haar paradepaardjes. Gelet op het gemiddeld aantal bezoekers voorzien de lezingen in een behoefte. Als het coronavirus het toelaat is er 10 februari aanstaande een lezing over China met als ondertitel: wereldmacht in geopolitiek perspectief. De lezing wordt gegeven door Ton van Naerssen, onder andere voormalig docent aan de Radboud Universiteit.

Maar er staat nog meer moois op het programma. Op 10 maart gaat de lezing over ‘Identiteit na hersenletsel’, op 14 april volgt ‘We vernietigen onze eigen leefbiotoop’, 12 mei staat in het teken van ‘zwarte gaten’ (in het heelal) en op 9 juni de afsluiting van dit seizoen: ‘Alle kleine beestjes helpen’, over al wat er leeft onder de grond en hoe belangrijk dat voor ons als mensen is. Deze lezing wordt georganiseerd ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van het Beuningse Dijkmagazijn.

Kindercolleges
Er zijn ook speciale kindercolleges. April 2022 is gebombardeerd tot duurzaamheidsmaand en dan worden er met regelmaat ‘techniekcolleges’ gegeven waarin kinderen, uiteraard afgestemd op hun leeftijd, kennismaken met techniek en proefjes op technisch gebied kunnen doen. Gemma werkt ook met een Kidscrew, een groep van negen jonge kinderen, die zelf komen met ideeën waarover ze graag ‘een college’ willen. Een voorbeeld was een informatieve middagsessie over hoe politiehonden worden getraind en hoe en wanneer ze ingezet worden. Ook informatie over hulphonden vinden kinderen heel interessant.

Belangstellenden die een college willen bijwonen, doen er goed aan de website OBGZ.nl/agenda in de gaten te houden. Voor volwassenen bedraagt de entree 5 euro. Voor leden van de bieb is dat 4 euro. De kosten zijn inclusief een kopje koffie. Vooraf aanmelden heeft de voorkeur. Dat kan via de website of in de bibliotheek.

Door Elly Bruns