Afbeelding
Foto: Instagram Tessie Savelkouls

Judoka Tessie Savelkouls na zware knieblessure toch in Tokio

Algemeen

APPELTERN - Met het ontsteken van de Olympische vlam zijn de Spelen in Tokio afgelopen vrijdag officieel van start gegaan. Komende vrijdag 30 juli maakt de Appelternse judoka Tessie Savelkouls haar opwachting. Iets wat niemand een paar weken geleden nog had gedacht.

Twijfel over haar kwaliteiten als judoka waren er niet. Wel over de nasleep van de zware knieblessure die zij in februari 2020 opliep tijdens een wedstrijd in Parijs. De media sprak van een horrorblessure. Tijdens een acht uur durende operatie werd onder andere een scheurtje in mijn slagader hersteld. ‘Er was heel veel stuk’, verzucht ze terugkijkend op die zwarte dag in haar judocarrière. Een paar weken later kwam ook nog een scheur in de zenuw aan het licht, wat het herstel nog eens extra bemoeilijkte.

De knop om
Toch was ze vanaf dag één strijdbaar. ‘Ik heb die knop omgezet. Ik wilde kijken naar wat er wel kon. Daar heb je gewoon het meeste aan. En ging het op sommige momenten niet, dan hield ik mij vast aan het idee dat er morgen weer een nieuwe dag was.’ Die overtuiging bracht haar amper een jaar na de operatie alweer terug op de tatami. ‘Ik heb laten zien dat als je echt ergens in gelooft, je meer kan dan jezelf denkt en dan andere mensen denken.’

Nog steeds heeft de Appelternse te kampen met de naweeën van haar blessure. Haar knie kan slechts gedeeltelijk buigen en de beweging in haar rechtervoet is nog beperkt. ‘Maar het belangrijkste, ik voel me goed. Anders zou ik ook niet naar Tokio mogen.’

Wedstrijd
Komende vrijdag is Tessies eerste wedstrijd sinds het in februari vorig jaar zo fout ging. ‘Ik had misschien liever nog iets langer de tijd gehad, maar het is goed zo. Als de Spelen niet waren uitgesteld, had ik het natuurlijk nooit gered.’ Of er in Tokio een plak in zit? ‘Tja… het eerste doel, het halen van de Spelen, heb ik behaald. Ik heb genoten van de weg ernaartoe en probeer tijdens het toernooi op mijn best te zijn en er alles uit te halen.’ Tessie staat vrijdag om 4.42 uur Nederlandse tijd op de mat tegenover de Zuid-Koreaanse Mi-jin Han.
Tessies prestaties en verblijf in Tokio zijn ook te volgen via haar Instagram pagina @tsavelkouls.

Bronnen: Omroep Gelderland en TeamNL.