Afbeelding
zakelijk

Wat moet je doen als je gaat verhuizen?

Zaken

Er komt veel op je af als je besluit om ergens anders te gaan wonen. Bij een koophuis moet je bijvoorbeeld veel tijd en energie steken in het afsluiten van een geschikte hypotheek. Maar ook als dat allemaal geregeld is, staat er nog genoeg op het lijstje om af te strepen voordat de verhuizing achter de rug is. Ga je naar de ecologische wijk Ecowieck verhuizen of naar een andere plek in onze mooie regio? Dan helpen de tips in dit artikel je zeker op weg.

Ten eerste: je moet al je spullen uitzoeken en verhuizen
Het is iets waar veel mensen enorm tegenop zien als ze gaan verhuizen: het meeslepen van al die spullen die ze in de loop der jaren verzameld hebben in hun huis. Maar je kunt er ook op een andere manier naar kijken. Is het bijvoorbeeld wel nodig dat je al die spullen bewaart? Je zou het ook als een kans kunnen zien om schoon schip te maken. Stel bijvoorbeeld criteria op waaraan spullen moeten voldoen voordat je besluit om ze te verhuizen naar je nieuwe huis. Pas als hun nut of emotionele waarde écht overduidelijk is, komen ze in aanmerking voor de verhuizing.

Daarna komt de afweging of je zelf de verhuizing gaat regelen of dat je offertes opvraagt bij gespecialiseerde verhuisbedrijven hiervoor. De vraag is dan vooral of je jouw tijd en energie hieraan wilt besteden of niet.

Ten tweede: men moet weten dat je verhuist
Uiteraard maak je voor je familie en vrienden een verhuisbericht met je nieuwe adres (en misschien wel een uitnodiging voor een housewarmingparty). Maar denk er ook aan dat je de gemeente waar je gaat wonen moet doorgeven dat je verhuisd bent. Blijf je in dezelfde gemeente wonen? Geef dan je nieuwe adres door. De gemeente voert dan de wijziging door in de Basisregistratie Personen. Je hebt hiervoor nodig:

  • een geldig legitimatiebewijs (paspoort, ID-kaart, vreemdelingendocument of rijbewijs)
  • een bewijs van bewoning (een huurcontract, koopakte of toestemmingsverklaring van de hoofdbewoner)

Ten derde: zorg dat je goed verzekerd bent
Een opstalverzekering afsluiten is verplicht voor iedere huiseigenaar met een hypotheek. Dat is vrij logisch, want de hypotheekverstrekker wil zeker weten dat eventuele schade aan de woning gedekt is, aangezien de woning een bepaalde waarde vertegenwoordigt als onderpand voor de lening. Naast de opstalverzekering kun je dan ook meteen een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor je nieuwe woning. Daarbij is er geen verschil tussen huurwoningen en koopwoningen: iedereen kan deze woonverzekeringen afsluiten.

Veel succes met je verhuizing en veel plezier in het nieuwe huis!