Logo demaasenwaler.nl
<p>Willem Buyse.</p>

Willem Buyse.

(Foto: John van Gelder)

GlasEntertainer brengt ambacht glasblazen tot leven

  Zakelijk

BENEDEN-LEEUWEN - Om een glasblazer boven open vuur bezig te zien met een glazen buis is een bijzonder gezicht. Het heeft iets magisch, dat je met een stuk glas en de nodige glasblaastechnieken de prachtigste vormen kunt creëren. Willem Buyse beheerst het vak als geen ander. Als GlasEntertainer brengt hij de theorie van glasblazen met een grote dosis humor en spektakel tot leven. En dat al 40 jaar lang.

GlasEntertainment is een vorm van entertainment samengesmolten uit een combinatie van vuur, glas, humor, magie en vakmanschap. ‘Ik richt mij niet op het blazen van vazen en glazen, maar op het geven van workshops en demonstraties’, aldus Buyse. ‘Interactieve en creatieve sessies, waarin ik de theorie van glasblazen tot leven breng.’ Als klap op de vuurpijl kan het publiek onder Willems professionele leiding zelf een glascreatie blazen en vormen. Of dat moeilijk is? ‘Ach, wat is moeilijk. Laten we het zo zeggen, ik heb er vijf jaar over gedaan om het vak te leren, jou leer ik het in vijf minuten’, lacht hij.
Willem reist, mits corona dat toelaat, met zijn compleet uitgeruste bus het hele land door om workshops glasblazen te geven. Hij maakt daarbij gebruik van open vuur, in plaats van een oven, waardoor het mogelijk is om op nagenoeg elke locatie demonstraties glasblazen te verzorgen. Het mooiste aan het ambacht glasblazen is volgens de Leeuwenaar de onvoorspelbaarheid: ‘De vloeistof reageert iedere dag anders, afhankelijk van de temperatuur en de spanning. Dat maakt het vak bijzonder. Bovendien kun je er de meest fantastische vormen mee maken.’

Gisteren zat Willem precies veertig jaar in het vak. Hij hoopt dan ook snel zelf weer demonstraties en workshops mag geven. ‘Het is namelijk ontzettend leuk om het publiek te vermaken, te verrassen en te verbazen. Ik kijk uit naar het moment dat ik groen licht krijg.’ Meer informatie: www.glasentertainment.nl.

Door Aafke Labout

Meer berichten