Logo demaasenwaler.nl
De Uivermeertjes.
De Uivermeertjes. (Foto: John van Gelder)

Drijvend zonnepark op De Uivermeertjes bron van energie

  Zakelijk

DRUTEN - Gemeente Druten tekende donderdag 2 juli een overeenkomst met GroenLeven BV omtrent een drijvend zonnepark op De Uivermeertjes in Deest. GroenLeven gaat het grootste drijvende zonnepark buiten China realiseren en exploiteren.

Het zonnepark draagt direct bij aan de ambitie van de gemeente Druten om in 2040 energieneutraal te zijn. 'Een ambitieuze, maar breed gedragen wens van de Drutense gemeenteraad', aldus wethouder André Springveld.
De gemeente Druten heeft verduurzaming hoog op de agenda staan. De realisatie van het drijvend zonnepark op De Uivermeertjes draagt direct bij aan de ambitie van de gemeente om in 2040 energieneutraal te zijn. Het zonnepark produceert naar verwachting 25 miljoen kWh per jaar. Dat is genoeg om ieder jaar ruim 7.000 huishoudens te voorzien van stroom.

Natuur blijft behouden

De Uivermeertjes is met dit drijvend zonnepark een ware bron van energie, met behoud van natuur, recreatie, visserij, jacht en het winnen en terugstorten van zand en klei. Roland Pechtold, eindverantwoordelijke bij GroenLeven: 'Door zandwinplassen te combineren met zonnepanelen wordt de inzet van bruikbare oppervlakte voor duurzame energie vermeden. Dit sluit aan bij onze filosofie: zonne-energie creëren als dubbelfunctie op daken, parkeerplaatsen, vuilstortplaatsen, industrieterreinen en dus ook op water. Er is veel aandacht besteed aan een goede inpassing, doordat ons drijvende systeem rekening houdt met ecologie, flora en fauna. Daarnaast komen er middelen beschikbaar om de natuur rondom de plas te versterken.'

Meer berichten