Ben van Ooijen, directeur van De Tuinen van Appeltern.
Ben van Ooijen, directeur van De Tuinen van Appeltern. Foto: John van Gelder

Nieuwe entree Tuinen van Appeltern gereed

Zaken

Indrukwekkend is het, het nagelnieuwe entreegebouw. Ben van Ooijen vertelt met trots wat hij met de twee verdiepingen van het 700 m2 ruime gebouw voor ogen heeft. Naast entree krijgt het een horeca- en winkelfunctie.

"We hebben er naar gestreefd een efficiënt, multifunctioneel ontwerp te realiseren dat ook een bijzondere uitstraling heeft. De bovenverdieping is geschikt voor bijvoorbeeld een winterbelevingsevenement. We hebben allerlei details aangebracht die het geheel net even iets mooier, iets chiquer maken, waardoor de sfeer anders is dan in de andere drie locaties. Bovendien hoeft de bezoeker niet meer zo lang te lopen naar het eigenlijke park."

De inrichting met veel meubilair en wandbekleding van steigerhout doet stoer, robuust, maar tegelijkertijd ook warm en uitnodigend aan. Van achter grote glazen puien word je verrast door een prachtig uitzicht over het terras en een deel van de tuinen. Er moeten nog wel keuzes gemaakt worden, en er is nog veel creativiteit nodig, maar de basis is er, in deze moderne kathedraal, waarvan de glazen corridor een aangenaam licht binnenlaat.

"Maar er verandert nog meer," vervolgt Ben, "de wandelroute wordt anders, en we verbeteren de bewegwijzering. We streven meer naar een interactie met de bezoekers, om de band met het publiek te versterken. Je kunt dan denken aan het vertellen van tuinverhalen, of het maken van muziek, voor en door bezoekers. Noem het maar een soort podium voor mensen die iets aardigs op tuingebied willen presenteren. Die zouden we kunnen betrekken bij het uitbouwen van het park en ons aanbod. De inbreng van anderen zou ook goed passen bij de Wall of Wisdom, waar spreuken en (tuin)wijsheden te lezen zijn, en waar je je eigen wijsheid aan kunt toevoegen."

Ben wil blijven vernieuwen, "want dat geeft positieve energie. Van wat we nu in gang zetten zien we misschien ooit het eindresultaat niet, maar we willen niet stilstaan."
Op 1 maart gaan De Tuinen open, maar op zaterdag 3 en zondag 4 maart genieten de leden - de mensen met een jaarkaart - een soort VIP-behandeling. Zij krijgen dan als eersten een preview op de nieuwe locatie. De Tuinen van Appeltern zijn van maart tot en met november dagelijks geopend vanaf 10.00 uur. Meer informatie: www.appeltern.nl.

Door Ton van Hulst