Logo demaasenwaler.nl
Molenstraat in Boven-Leeuwen op de oprit naar de Waalbandijk.
Molenstraat in Boven-Leeuwen op de oprit naar de Waalbandijk. (Foto: Archief Leo Lemmers )

Diapresentatie Heemkundevereniging Leeuwen

  Verenigingen

BENEDEN-LEEUWEN - Woensdag 22 juni verzorgt Heemkundevereniging Leeuwen een diapresentatie met als titel: Het oorlogsverhaal van Leeuwen in steen.

Er worden beelden getoond van dorpsgezichten in Boven- en Beneden-Leeuwen gedurende de tweede wereldoorlog naast beelden van dezelfde locaties, zoals ze er nu uitzien. 

De getoonde locaties zijn bijzonder, omdat er tijdens de tweede wereldoorlog indringende en soms heftige gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Uiteraard worden de beelden van commentaar voorzien.

Aan de hand van de beelden wordt het oorlogsverhaal van Leeuwen verteld. Gebeurtenissen uit de tweede wereldoorlog komen voorbij tijdens de diapresentatie. Sommige plaatsen in de dorpen Boven- en Beneden-Leeuwen lijken nauwelijks veranderd. De historische plaatjes zijn herkenbaar.

De getoonde locaties krijgen een bijzondere betekenis, als verteld wordt wat daar in de oorlog gebeurd is. Er zijn dorpelingen omgekomen of er was een onderkomen voor militairen. De plaats van veldgraven in de tuin van Verzorgingshuis Elisabeth wordt aangeduid. Kortom stenen krijgen een historische, symbolische betekenis. 

Locatie: Rosmolen te Beneden-Leeuwen
Tijdstip 20.30 uur
Toegang: gratis

Meer berichten