Lambert Romijnders uit Beneden-Leeuwen
Lambert Romijnders uit Beneden-Leeuwen Foto: Landschapsbeheer Gelderland

Ambassadeurs voor biodiversiteit gezocht in Beuningen en Druten

Verenigingen

MAAS EN WAAL - Steeds meer particulieren in Gelderland helpen de biodiversiteit een handje in hun tuin of op hun land. Met name de groep particulieren met iets meer dan een grote tuin, denk aan een paar hectare grond zonder agrarische bestemming, heeft veel mogelijkheden voor het verhogen van de natuurwaarden. En binnen deze groep is Stichting Landschapsbeheer Gelderland op zoek naar ambassadeurs.

Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) zet voor eigenaren van natuurrijke tuinen een praktijknetwerk op voor het delen van praktijkervaring en inspiratie over biodiversiteit.

Inmiddels hebben zich zo’n zestig belangstellenden voor het praktijknetwerk aangemeld. In het netwerk zoekt SLG voor elke gemeente een ambassadeur.

Natuurvriendelijk beheren
Op dit moment zijn er al ambassadeurs voor zeventien gemeenten. Een ambassadeur heeft ervaring opgedaan met natuurvriendelijk beheren. Zo heeft Lambert Romijnders uit Beneden-Leeuwen zich aangemeld als ambassadeur voor de gemeente West Maas en Waal. Romijnders is op zijn terrein nu vijf jaar bezig met biodiversiteit.
Zijn terrein van achtduizend vierkante meter bestaat uit een hoogstamboomgaard met nestkasten voor vogels, bijenhagen, een insectenhotel en een berg takken van snoeiafval voor de egel. Romijnders heeft een bloemenmengsel ingezaaid waar in de zomer veel insecten op af komen. ‘Ze zorgen voor evenwicht. Dat wil ik mensen laten zien. Ik hoop dat er in mijn gemeente meer aandacht voor biodiversiteit komt.’

Voor de regio Rivierengebied is de stichting nog op zoek naar ambassadeurs voor de gemeenten Beuningen, Druten, Heumen, Maasdriel, Neder-Betuwe, Nijmegen, Tiel, West Betuwe en Wijchen. Meer informatie over het netwerk en Stichting Landschapsbeheer Gelderland, zie: www.landschapsbeheergelderland.nl“, of neem contact op met José Lamain via mail: j.lamain@landschapsbeheergelderland.nl of via tel. 06-10 43 02 63.

Boomgaard met bloesemstrook