Logo demaasenwaler.nl
Leden van de vereniging tijdens een oefenmoment.
Leden van de vereniging tijdens een oefenmoment. (Foto: EHBO BHL)
Vereniging in beeld

EHBO BHL al 65 jaar ervaren in het verlenen van eerste hulp

  Verenigingen

Vereniging in Beeld: EHBO Bergharen, Hernen, Leur

In deze rubriek halen wij verenigingen uit ons verspreidingsgebied voor het voetlicht. We belichten niet alleen de activiteiten, maar ook de plannen en aandachtsvelden van de vereniging. In elke aflevering staat één vereniging centraal. Dit keer is dat EHBO Bergharen, Hernen en Leur (EHBO BHL).

EHBO BHL bestaat sinds 1952 en heeft meer dan 65 jaar ervaring in het geven van EHBO-cursussen en reanimatielessen, maar ook in het bijstaan van diverse evenementen. Waar de vereniging op haar toppunt 60 tot 70 leden telde, zijn dit er tegenwoordig 22. Wel zit er sinds kort weer een groei in het ledenaantal, merkt voorzitter en instructeur Pascal Hendriks.

'Dat het aantal leden stijgt, heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de nieuwe vorm van de herhalingslessen. Waar de verplichte herhaling eerst bestond uit acht tot twaalf avonden in een seizoen, zijn we teruggegaan naar twee zaterdagen en één avond. Dat is veel interessanter en makkelijker te plannen', vertelt Hendriks.

Naast deze drie verplichte momenten zijn er ook extra verdiepingslessen. 'Het is wenselijk om deze te volgen, maar ze zijn niet noodzakelijk om je diploma te verlengen. Wel moet je elk jaar verplicht je kennis over (kinder)reanimatie opfrissen.' Ook de basiscursus is flink ingekort: van twaalf avonden naar twee zaterdagen en één avond examen. Bij voldoende animo wordt deze eind 2019/begin 2020 weer gegeven.
Leden die het leuk vinden kunnen ook echt iets doen met hun EHBO-diploma. De vereniging is namelijk ook actief in het ondersteunen van evenementen. Het gaat om een dertigtal evenementen in en rondom Bergharen, zoals de Bergharense kermis en de motorcross. 'Daarvoor werken we ook samen met collega-verenigingen uit de buurt. Er zijn steeds meer evenementen en we kunnen hulp van andere EHBO'ers dan ook goed gebruiken', aldus Hendriks.

De inkomsten van de evenementen worden geïnvesteerd in onder andere nieuwe materialen voor de vereniging. Op dit moment wordt er gespaard voor een AED, zodat de vereniging zich aan kan sluiten bij de Veldnorm Evenementenzorg. Deze norm wordt landelijk ingesteld en geeft aan dat een vereniging evenementenzorg volgens landelijke standaarden levert.

De eerstvolgende herhalingslessen staan gepland op 26 september, 24 oktober en 16 november. Meer informatie: www.ehbobhl.nl.

Door Femke Pierlo

Meer berichten