Logo demaasenwaler.nl
Foto: Femke Pierlo

Vereniging in beeld: sjoelvereniging Beneden-Leeuwen

  Verenigingen

In deze rubriek halen wij verenigingen uit ons verspreidingsgebied voor het voetlicht. We belichten niet alleen de activiteiten, maar ook de plannen en aandachtsvelden van de vereniging. In elke aflevering staat één vereniging centraal. Dit keer is dat de Eerste Maas en Waalse Sjoelvereniging (EMWSV) uit Beneden-Leeuwen.

Binnen de vereniging zijn gemiddeld twintig leden actief om met elkaar een gezellige, competitieve maar zeker ook op recreatieve wijze met elkaar de sport sjoelen te bespelen. De vereniging is in 1977 opgericht, toen er in het dorp veel animo was voor een sjoelvereniging. Het aantal leden is de afgelopen jaren zowel landelijk gezien als bij EMWSV teruggelopen. In Nederland zijn ongeveer 1.100 leden aangesloten bij de Algemene Nederlandse Sjoelbond (ANS), die door het hele land wedstrijden spelen.

Wedstrijden
De ANS organiseert verschillende wedstrijden zoals het Nederlands Kampioenschap, wedstrijden voor de Nederlandse Beker, koppelkampioenschappen en teamkampioenschappen. Op het moment zijn veel van de titels in handen van EMWSV, waar vooral Ronald Polman een groot aandeel in heeft. Dit seizoen prolongeert hij waarschijnlijk zijn bekertitel. De ontknoping hiervan is in Beneden-Leeuwen. Ook op het WK Sjoelen in Wüsting (Duitsland) van 30 mei tot 1 juni maakt EMWSV kans op de prijzen.

Laagdrempelig
Het gezelschap van EMWSV is zeer gevarieerd: sommige leden sjoelen in de top van Nederland, anderen sjoelen puur recreatief. 'Iedereen strijdt op zijn eigen niveau en dat is mooi om te zien', vertelt voorzitter Tim van Sommeren. Sjoelen is een laagdrempelige sport, die voor iedereen toegankelijk is. Zowel jong als oud doet mee aan deze niet actieve, maar wel competitieve sport. 'Iedereen kan progressie boeken en wil goede resultaten behalen. Die beleving is er voor alle leden, ongeacht het niveau', aldus van Sommeren. Voor sjoelen is concentratie en tactisch inzicht zeer belangrijk. 'Als je sjoelt moet je in elke situatie weten wat je moet doen. Op de vereniging helpen de leden elkaar daarbij door aanwijzingen te geven,' vertelt Van Sommeren.

Bekerwedstrijd
EMWSV speelt elke donderdagavond vanaf 20.00 uur in MFA de Rosmolen in Beneden-Leeuwen. Zaterdag 11 mei wordt hier de laatste bekerwedstrijd gespeeld. De voorrondes beginnen om 11.00 uur en om 17.30 uur wordt de dagfinale gespeeld. Meer informatie: www.sjoeleninleeuwen.nl.

Door Femke Pierlo

Meer berichten