Logo demaasenwaler.nl
Melahat Köseoglu-Kocoglu
Melahat Köseoglu-Kocoglu (Foto: Eigen foto)
Vrijwilliger in beeld

Blije gezichten geven voldoening

  Verenigingen

Vrijwilligers zijn onmisbaar binnen een sociale en leefbare samenleving. Alleen al in Maas en Waal zijn duizenden vrijwilligers actief. Op het sportveld, in de zorg, op het gebied van kunst en cultuur of binnen een andere sector. Elke maand belicht de Maas&Waler een vrijwilliger, diens functie en zijn/haar beweegredenen om dit werk te doen. Deze week: Melahat Köseoglu-Kocoglu

Naam: Melahat Köseoglu-Kocoglu
Plaats: Druten
Functie: actief bij multiculturele inloop in De Doorkijk in Druten

Melahat en haar zus Nezahat Bayrakdar hielpen al langere tijd vrouwen wegwijs te worden in de Nederlandse cultuur. Zij hebben 2,5 jaar geleden de multiculturele inloop in Druten-Zuid opgestart, omdat zij merkten dat er veel behoefte was aan een ontmoetingsplek voor vrouwen uit verschillende culturen.
Inmiddels komen er per bijeenkomst ongeveer 40 vrouwen. Deze vrouwen zijn grotendeels vluchtelingen en asielzoekers met een laag inkomen. De inloop is heel gezellig, er worden praatjes gemaakt en de vrouwen komen in contact met elkaar.

Praktische hulp
Naast het leggen van contacten, heeft de inloop ook als doel praktische hulp te bieden aan de vrouwen. Melahat en Nezahat helpen onder andere bij het leren van de Nederlandse taal, het invullen van formuleren en het regelen van zorg en subsidies. Vaak weten de vrouwen niet wat hun rechten zijn, maar kunnen de zussen veel betekenen door dit uit te zoeken. Bovendien kunnen de deelnemers kosteloos tweedehands spullen, zoals kleding, boeken en speelgoed, mee naar huis nemen. 'Wat de een kan missen, kan iemand anders weer gebruiken,' aldus Melahat en Nezahat.

Dankbaarheid
Melahat en Nezahat vinden het belangrijk om mensen te helpen en de dankbaarheid van de deelnemers geeft ze voldoening. 'Blije gezichten geven ons voldoening, daar worden we gelukkig van,' vertellen de zussen. Zij zijn bekende gezichten voor de vrouwen waar ze bij terecht kunnen en zorgen voor een vertrouwd gevoel.

Activiteiten
De inloop is recent gestopt, maar wordt door de vele vraag ernaar in augustus weer opgepakt. Er zullen na de zomer vaker activiteiten aan de inloop verbonden worden, zoals bloemschikken, naaien, breien, kralen. Deze activiteiten zullen ingevuld worden naar de wensen van de deelnemers.
Vanaf 23 augustus start de multiculturele inloop weer. Deze vindt dan elke donderdag van 13:00 tot 15:30 plaats in Wijkcentrum de Doorkijk. Er zijn geen kosten aan verbonden.
Voor meer informatie kan men een mail sturen naar nebahat_1998@hotmail.nl. Een bijdrage in de vorm van spullen, zoals kleding, materialen en speelgoed, is altijd welkom.

Door Femke Pierlo

Meer berichten