Logo demaasenwaler.nl
Foto: Reinier Jansen
Vereniging in beeld

Vereniging in Beeld: Kynologen Club Maas en Waal

  Verenigingen

Op weg naar veertigjarig bestaan

In deze rubriek halen wij verenigingen uit ons verspreidingsgebied voor het voetlicht. We belichten niet alleen de activiteiten, maar ook de plannen en aandachtsvelden van de vereniging. In elke aflevering staat één vereniging centraal. Dit keer is dat Kynologen Club Maas en Waal.

De Kynologen Club Maas en Waal, opgericht in 1979, heeft een mooie accommodatie op De Gelenberg in Afferden. Volgend jaar bestaat de club 40 jaar. Aan de Koningsstraat 114a beschikt de vereniging over een functioneel clubgebouw en een eigen oefenterrein, waar trainingen en andere activiteiten plaatsvinden. Het clubgebouw biedt ruimte om na de lessen ervaringen met medecursisten uit te wisselen of na te praten.

Jacqueline Verwey is één van de instructeurs bij de kynologenclub. Zij geeft al meer dan dertig jaar les en komt wekelijks naar Afferden om instructie te geven. Ze vertelt dat de hondensport in de beginjaren aan de overkant van de Koningsstraat, in het Drutens bosje, werd beoefend: 'Later mochten we naar de huidige accommodatie. We huren de grond van de gemeente en moeten het terrein zelf onderhouden. Alleen het grasmaaien doet de gemeente. Het clubgebouw is van ons zelf. We zijn redelijk tevreden en ondervinden weinig overlast. Als kynologenclub zijn wij van maatschappelijk nut, en vanuit die gedachte hopen wij op meer ondersteuning van het gemeentebestuur.'

Trainingen
De club, die enkele honderden deelnemers telt, staat open voor iedereen vanaf zestien jaar en kent ook een gezinslidmaatschap. 'Onze doelstelling is het trainen van mensen in het opvoeden van hun honden tot vriendelijke, sociale en gehoorzame dieren', legt Jacqueline uit. 'Dat begint doorgaans met een cursus van veertien weken voor puppy's vanaf negen weken. Dat zou de basis moeten zijn voor verdere trainingen totdat de hond minimaal twee jaar is: alleen een puppy cursus is niet voldoende. Je stuurt je kind ook niet alleen naar de kleuterschool! Een ander belangrijk doel is om eigenaren te leren hoe een hond denkt en leert. Kennis zorgt voor vermindering van overlast en bijtincidenten.'
De kynologenclub beschikt over negen gekwalificeerde instructeurs en is op dinsdagavond, donderdagochtend, vrijdag en zaterdag geopend. Naast cursussen verzorgt de club lezingen, workshops en behendigheidstrainingen voor haar leden. Ook verstrekt ze belangstellenden informatie over de aanschaf van een hond en de keuze van het ras.

Voor meer informatie over de club, zie: www.kcmaasenwaal.nl.

Door Anton Janssen

Meer berichten