Logo demaasenwaler.nl
Bridgevereniging BOD.
Bridgevereniging BOD. (Foto: Els van Manen)
Vereniging in beeld

Vereniging in Beeld: Bridge Op Dinsdag (BOD) na dertig jaar nog springlevend

  Verenigingen

In deze rubriek halen wij verenigingen uit ons verspreidingsgebied voor het voetlicht. We belichten niet alleen de activiteiten, maar ook de plannen en de aandachtsvelden van de vereniging. In elke aflevering staat één vereniging centraal. Dit keer is dat Bridgevereniging BOD uit Druten.

Bridge Op Dinsdag (BOD) verzorgt al dertig jaar wekelijks een gezellige bridgeavond voor haar leden. Het is een stabiele vereniging, met tachtig leden uit verschillende dorpen in Maas en Waal. De Boudewijn de Grootzaal in d'n Bogerd in Druten is sinds enkele maanden de thuisbasis.

Els van Manen, al twaalf jaar voorzitter, en penningmeester Wim van Mourik zijn lovend over de clubtrouw: 'We spelen met vaste paren en kennen drie lijnen: A (ervaren spelers), B (gevorderden) en C (beginners). Dat is geen vast patroon, na vijf speelavonden is er promotie en degradatie met nieuwe indelingen. Belangrijk is de opkomstplicht: bij verhindering moet men zelf een vervanger regelen. In de C-lijn geldt geen opkomstplicht.'

Iedereen kan het leren

De bridgesport is ook in Maas en Waal populair. Er zijn in verschillende dorpen verenigingen: ze hebben allemaal hun eigen cultuur. Van Mourik: 'BOD is een gezellige, sociale en actieve club, en bij ons geen dure sport. Met verschillende vrijwilligers houden we de zaak draaiend. Qua opbouw zit BOD op een gemiddelde leeftijd van rond zeventig. Bridgen leeft niet bij de jeugd.' Van Manen: 'Het seizoen loopt van september tot begin juni. Daarna is er zomerbridge met vrije inloop. Onze bridgers oefenen ook vaak thuis tegen elkaar. De band met BOD is hecht. Naast de reguliere wedstrijden zijn er speciale avonden. Tijdens het bridgen, een leuk en ontspannen tijdverdrijf, is stilte gewenst. Een goed geheugen, concentratie en geduld zijn nodig, maar bridgen is niet moeilijk: iedereen kan het leren.'

Bridgers kennen ook regelmatig drives in den lande, maar bridgeweekenden en bridgevakanties trekken ook. BOD hoopt in de toekomst licht te groeien, de drie lijnen te handhaven en vooral de gezelligheid te behouden.

Om thuis te raken in de bridgesport zijn er cursussen voor beginners en vervolgcursussen om de kennis op te frissen of te verdiepen. Voor meer informatie over de vereniging: www.nbbclubsites.nl/club/15022.

Door Anton Janssen

Meer berichten