Museum Tweestromenland te Beneden-Leeuwen biedt vanaf 17 december de tentoonstelling over het leven en werk van Ru Paré.
Museum Tweestromenland te Beneden-Leeuwen biedt vanaf 17 december de tentoonstelling over het leven en werk van Ru Paré. Foto: Museum Tweestromenland

Aandacht voor leven en werk Ru Paré

Varia

DRUTEN/BENEDEN-LEEUWEN - Gérard de Wildt, wethouder cultuur, onthult een plaquette aan de gevel van Waalbandijk 113 in Druten op vrijdag 17 december. In dat huis is in 1896 schilderes Ru Paré geboren. Ru volgde haar schildersopleiding in Den Haag bij beroemde vakgenoten als Jan Toorop, wiens invloed in haar werk duidelijk zichtbaar is. Na haar opleiding is zij haar hele leven in Den Haag blijven wonen en werken.

In de Tweede Wereldoorlog heeft zij van 52 Joodse kinderen het leven gered doordat zij ze over heel Nederland onderbracht bij diverse onderduikadressen. Haar bekendste onderduikkind was Hanneke Lankhout over wie in 2019 een boek verscheen.

Op dezelfde dag gaat in Museum Tweestromenland te Beneden-Leeuwen de tentoonstelling over het leven en werk van Ru Paré van start. Hier voorlopig geen officiële opening vanwege de coronamaatregelen. De tentoonstelling toont 41 schilderijen van de hand van Ru Paré. In dat overzicht zijn schilderijen opgenomen uit alle perioden van haar leven. Daarnaast zijn er negen tekeningen van haar te zien.

Het tweede deel van de tentoonstelling belicht haar verzetswerk in de Tweede Wereldoorlog.

Deze tentoonstelling is, afhankelijk van de coronaperiode, minimaal een half jaar te zien.